1. Film: ”Paradis: Kärlek”
Den första delen i österrikiske Ulrich Seidls trilogi om västerlandets förfall sätter kylig strålkastare på nutida kolonialism och sexturism i Kenya. Kompromisslös samhällskritik som får en att vilja ta en dusch efter filmvisningen.
2. Konst: Abstrakt pionjär i helfigur
Hilma af Klint är i stort sett okänd men var en pionjär inom den abstrakta konsten vid sidan av Mondrian, Malevitj och Kandinskij. Nu visas hon äntligen i helfigur – vilket är påpassligt i dag när spiritismen och ockultismen är tillbaks i form av New Age! Utställningen är öppen 16 februari – 26 maj på Moderna museet i Stockholm.
3. Musik: Sagolik drama-indie
Sibille Attar låter sin klara oinställsamma stämma spåra nätter utan slut till smått sagolik drama-indie som är lika sargad, skev och storslagen som ett gammalt praktfullt slott. Hennes debutalbum ”Sleepyhead” släpps den 20 februari.
4. Teater: Romantiskt rosa baklängesdrama
Den svekfulla kärleken som bitterljuv dröm. Till tonerna av Joni Mitchell och duon Goran Kajfes/David Österberg och framför romantiskt rosa glitterdraperier berättas Harold Pinters baklängesdrama om relationer vid sidan av, om lögner, svärta men framför allt om skönhet. ”Svek” spelas på Stockholms stadsteater, i regi av Alexander Mørk-Eidem.
5. Bok: Hemskt och bra i småstadsmiljö
Monika Fagerholms ”Lola uppochner” knuffar in oss i småstadens och flickans skrämmande värld, där skvallret och tystnaden ständigt leder vilse. Fagerholm är lika oemotståndlig som alltid och mer svartsynt än någonsin. ”Lola uppochner” är en hemsk och bra bok.
6. Teater: Alakoskis ”Lyckliga slut”
När Susanna Alakoskis antologi ”Lyckliga slut” blir till teater upplever vi berättelserna bortom löpsedlarnas rubriker, om kvinnomisshandel. En lika hemsk som hemskt angelägen uppsättning, Spelas på Uppsalas stadsteater och regisseras av Michaela Granit.
7. Bok: Provocerande, förtvivlat och rastlöst
Hur skapas man av tiden man lever i? Nu ger Agneta Klingspor ut sin skandaldebut, dagboken ”Inte skära bara rispa” från 1976, och uppföljningen ”Nyckelroman” från 1994 i ett band. Hon låter oss följa hur tiden format en kvinna. Tillsammans med klippboken ”Tji fick du” ger det en bild av 1900-talets strider mellan privat och offentligt, politiskt och personligt. Karnevaliskt förtvivlat, provocerande, rastlöst.
PANELEN
Fredrik Sahlin, Anna Hedelius, Ingrid Elam, Per Sinding-Larsen, Ingela Lind och Ulrika Milles.