Kulturnyheterna tipsar om den bästa kulturen i september. Foto: Scanpix, Petter Lehto & Folkets bio/Lyla Films

Kritikerlistan: September

Uppdaterad
Publicerad

Varje månad listar Kulturnyheterna den bästa kulturen. I september tycker vi att ni ska se ett skrämmande bra könsbytardrama, drabbas av en jättelik narcissistisk epidemi och höra hjärtekrossarpop med ukulele.

1. Film: Könsbytardramat ”Laurence Anyways”

Kanadensiske naturtalangen Xavier Dolan har redan med sina två första filmer visat att han har ett cineastisk sinne utöver det vanliga. Men med könsbytardramat ”Laurence Anyways” lägger han i ytterligare en växel och framstår nästan skrämmande begåvad. Hade han varit friidrottare skulle vi misstänka doping...

Kritikerlistan

2. Konst: Självkär epidemi på galleri

Cajsa von Zeipels överdimensionerade skulpturer av självupptagna killar och tjejer – för evigt fastfrusna i tjugo-någonting-åldern – som nu visas på på galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm är en skräckinjagande bra illustration av ett av vår tids mest centrala kulturfenomen: Den narcissistiska epidemi som även dokumenterats av författare som Jean M Twenge.

3. Konsert: Livekungen Jens Lekman on the road!

Popmakaren Jens Lekman tilldelades sistaplatsen på Pitchforks lista över världens bästa skivor. Men vi vet att denna göteborgare är mer populär än så i alla indiepophjärtan – särskilt när han ställer sig på scen. Om inte Lekmans ljuva ukulele eller hjärtekrossade (och -krossande) lyrik räcker som argument, kan vi berätta att Lekman är känd för sina härliga extrakonserter, som brukar ske utanför konsertstället inför dem som orkar stanna. Någon gång i livet ska du se Lekman. Chansen finns 14/9 i Malmö, 15/9 i Göteborg och 17/9 i Stockholm.

4. Teater: Känslostorm utan titel

Ardalan Esmailis egen skildring av familjens flykt till Sverige från Iran får gymnasieklasser att både gapskratta och gråta. Ännu en ny svensk skådespelare som inte bara har något att berätta, utan också vet hur det ska berättas! Pjäsen heter ”Utan Titel” och spelas på Unga Klara i Stockholm.

5. Opera: Mellika Melouani Melanis maskerad

Vi får se en spännande debut på Folkoperan i Stockholm när nya chefen regisserar Verdis gustavianska kungathriller ”Maskeradbalen”. Debut blir det också för den kinesisk-svenske tenoren Yinjia Gong, i rollen som Gustav III.

6. Bok: Tre nya kvinnoskildringar

Marsch till bibliotekskön för tre stora upplevelser! Läs Karolina Ramqvists krönika över 90-talsfeminismen, ”Alltings början”, Monica Lauritzens praktbiografi över 1800-talets superstjärna Anne Charlotte Leffler, ”Sanningens vägar” och Jeanette Wintersons självbiografi ”Varför vara lycklig när du kan vara normal?”. Om att söka sin väg i tiden, som kvinna, som skrivande, som särling. Kryddat med begär, ensamhet och stadspuls.

7. Konst: Vitt och brett med Anton Henning

Magasin 3 fyller 25 år och firar med ”Too Much Skin, Taste & Turpentine” – en hejdlöst vital show av den tyske konstnären Anton Henning, som kommenterar1900-talets konsthistoria med måleri, skulptur, möbler och video. En fantastisk skrattspegel – men också en avgrund. 

8. Bok: Återkomsten av Montaignes Essayer

Michael de Montaignes ”Essayer” skrevs för 450 år sedan, men Jan Stolpes svenska översättning som gavs ut för 25 år sedan nådde tiotusentals läsare. Nu kommer de ut i ny reviderad upplaga – en stor händelse och en inbjudan till samtal med en äldre, mycket bildad och älskansvärd herre!

Panelen

I kritikerpanelen denna månad ingår: Camilla Lundberg, Fredrik Sahlin, Anna Hedelius, Dennis Dahlqvist, Ingrid Elam, Rebecka Ljung och Ulrika Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritikerlistan

Mer i ämnet