• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

MPRT:s generaldirektör Charlotte Ingvar Nilsson.

Kritiserat förslag blir verklighet – medier som sprider desinformation kan nekas stöd

Publicerad

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har nu beslutat om nya föreskrifter för mediestöd. I de nya föreskrifterna tydliggörs att nyhetsmedier som uppmanar till brott, sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap inte ska anses ha ett redaktionellt innehåll av hög kvalitet.

I arbetet med de nya föreskrifterna skickade MPRT först ut ett förslag för remiss där man uttryckte att mediestödet ska gå till medier som präglas av ”ansvarstagande nyhetsförmedling”:

”Med redaktionellt innehåll av hög kvalitet avses att mediet regelmässigt präglas av ansvarstagande nyhetsförmedling. Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”, stod det i förslaget.

Förslaget möttes av kritik, bland annat från remissinstansen Tidningsutgivarna (TU) som menade att det är orimligt att ett myndighetsbeslut som inte kan överklagas ska kunna fastslå vad som är vilseledande eller felaktig information.

Tidningsutgivarna kritiska

MPRT har nu behandlat inkomna synpunkter på förslaget och har ändrat den kritiserade formuleringen en del:

”Nyhetsmedier som uppmanar till brott, sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap ska inte anses ha ett redaktionellt innehåll av hög kvalitet. En bedömning ska göras av mediets samlade redaktionella innehåll”, står det i de nya föreskrifterna.

– Vi har förtydligat vissa krav och begrepp såsom ”redaktionellt innehåll av hög kvalitet” eftersom det är viktigt för oss att ge en bra vägledning och öka förutsägbarheten för de sökande, säger Charlotte Ingvar Nilsson, generaldirektör på MPRT.

TU är fortsatt kritiska till föreskrifterna.

”Det är svårt för en myndighet att avgöra vad som är 'desinformation' och/eller 'vilseleder kring vetenskap'”, skriver TU:s vd Thomas Matsson i ett sms till Kulturnyheterna.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 15 april 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.