Österrikiska regissören Milo Rau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Milo Rau:”Det ena landet efter det andra i Europa faller”. I videon utvecklar den österrikiska regissören sin kritik. Foto: Urs Flueeler

Kulturchefer sparkas i Slovakien – nu ryter grannlandet ifrån

Publicerad

I Slovakien pågår stora protester mot kulturministern, som avskedat chefer på flera kulturinstitutioner. Nu får protesterna stöd från grannlandet: ”Odemokratiskt och ovärdigt ett EU-land” menar österrikiska kulturarbetare.

I Slovakien har stora protester hållits i huvudstaden, med krav på kulturministern Martina Šimkovičovás avgång. Bakgrunden är att kulturministern avskedat cheferna för landets nationalteater och nationalmuseum. Kulturministern själv menar att chefen för nationalteatern, Matej Drlička, var ”aktivistisk”.

Nu får proteströrelsen stöd från grannlandet Österrike, där kulturarbetare skrivit ett öppet brev till Slovakiens premiärminister Robert Fico.

Vill sätta press

Bland undertecknarna finns representanter för teaterhuset Schauspielhaus och regissören Milo Rau. Han är konstnärlig ledare för den stora stadsfestivalen Wiener Festwochen, som är mångårig samarbetspartner till nationalteatern i Slovakien.

– Vi vill sätta press på premiärministern och visa att vi som grannland inte är blinda för vad som händer där, säger Milo Rau till Kulturnyheterna.

I videon ovan berättar regissören mer.

Kräver kulturministerns avgång

Undertecknarna ställer sig bakom kraven på kulturministerns avgång, och menar att avskedandena är ”absurda, odemokratiska, och ovärdiga ett EU-land”. De reagerar även på att ministern anklagar teaterchefen Matej Drlička för att vara aktivist:

”Det som här refereras till som ”aktivism” är inget mindre än det fria åsiktsuttryck som är brukligt i en demokrati för varje form av konstnärlig och intellektuell verksamhet. En generaldirektörs åsikter eller smak kan inte alltid överensstämma med en politikers, det är en av principerna i en liberal rättsstat” skriver de i det öppna brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.