Kulturminister Parisa Liljestrand (M) ska starta en AI-enhet på kulturdepartementet. Arkivbild. Foto: TT

Kulturdepartementet får ny AI-enhet

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) väljer att starta en AI-enhet på kulturdepartementet, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

– AI innebär enorma möjligheter naturligtvis, men det finns också risker. Speciellt på kulturdepartementets område kommer konsekvenserna vara genomgripande, säger Parisa Liljestrand till Kulturnytt.

AI kan skapa till exempel ny musik och ny litteratur genom att bearbeta och analysera redan befintliga verk. Detta har väckt frågor om upphovsrätt och det är bland annat därför Parisa Liljestrand väljer att bilda en sektorsövergripande AI-enhet på kulturdepartementet.

Från kulturskapare har det höjts röster mot användandet av AI på flera håll. Det är en av frågorna som diskuteras i de pågående strejkerna i Hollywood, och i förra veckan gick över 9 000 författare ut med att de vill kompenseras om deras verk används för att ”mata” AI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.