Två kvinnor kastade under onsdagen färg och limmade fast sig på skyddsglaset till en Monettavla på Nationalmuseum i Stockholm i syfte att uppmärksamma klimatkrisen. Rörelsen Återställ våtmarker har tagit på sig aktionen och de två kvinnorna omhändertogs av polis på plats misstänkta för grov skadegörelse.
Nationalmuseum har meddelat att tavlan är oskadd. Händelsen upprör kulturminister Parisa Liljestrand (M) som nu starkt fördömer aktionen.
– Under gårdagen skedde en attack mot vårt gemensamma kulturarv, skriver hon på sociala medier.
– Det gör mig så oerhört arg och provocerad att vissa människor tar sig rätten att ge sig på ovärderlig konst och kultur, och berättigar sina gränslösa handlingar med att hävda att deras frågor bör beaktas mer, skriver hon.
”Vi lever i en demokrati”
I samma inlägg uppmanar hon ”er som ger er på medborgarnas kulturarv” att driva sina frågor på ett annat sätt.
– Vi lever i en demokrati i Sverige. En fantastisk och och öppen demokrati, som möjliggör för vem som helst att att engagera sig och att under ordnade former göra sin röst hörd och verka för sin sak.
Hon skriver vidare att vandalism och skadegörelse mot konst ”aldrig kan rättfärdigas” och att det aldrig kommer att accepteras.
Nationalmuseum: Kan försvåra inlåning av berömda verk
Efter aktionen stängdes den sal där målningen huserar men öppnades igen dagen efter, då utan målningen som är lånad från franska Musée d’Orsay. Nationalmuseum ser nu en risk att aktionen kan försvåra inlåning av berömda verk i framtiden.
– Det skulle påverka möjligheten för oss att göra konstutställningar med konst som är värdefull ur både ett publikt och ett kulturhistoriskt värde, skriver Hanna Tottmar, museets pressansvariga, till Kulturnyheterna.
Här kan du läsa vad Återställ våtmarker säger om aktionen.
De två kvinnorna greps i samband med aktionen: