Sedan PiS kom till makten har det stormat kring kulturen. Till exempel har det varit bråk på den kända teatern Polski och landets parlament har givit finansministern rätten att tillsätta, och avsätta, chefer för statlig radio och tv. Enligt Maciej Zaremba handlar det dels om att rikta bort allmänhetens blickar från andra problem.
– Det här är Kaczynskis metod för att regera, genom att ständigt ha en kokande konflikt, säger Maciej Zaremba.
Framförallt handlar dock kulturpolitiken om att skapa en nationell identitet.
– Det är ett uttryck för ett kulturkrig som äger rum. Där det handlar om att påtvinga medborgarna en vision om historien, en vision av vad som är kvalitet, en vision av vad som är patriotism och vad det innebär att vara polack. Framför allt så handlar det om att framkalla den här bilden av att vi är hotade och inringade, det är därför ni måste ty er till oss.
”Får människor som inte visste att de var osams att bli det”
Det som sker i Polen påminner om utvecklingen i Ungern, men enligt Maciej Zaremba är det idéer som finns på fler ställen.
Till exempel nämner han den franska presidentkandidaten Marine Le Penn som har talat om att kulturen ska stärka den franska identiteten.
– I Frankrike talar man ju också om politique de l'identité, det är Le Penns idé om att kulturen ska vara någon sorts kitt. Den här idén är uteslutande, för både Le Penn och Pis handlar det om att vi är de goda fransmännen, eller de goda polackerna, och de andra är suspekta. Att bli fransman innebär en otroligt lång anpassning till en viss modell.
Vad är det stora hotet enligt dig med den här sortens politik?
– I Polen är det största hotet att det spetsar till motsättningar och polariserar samhället. Det får människor som inte visste att de var osams att bli det. Men det gäller inte bara för Polen, jag tror att det här är ett recept för att söndra ett samhälle. Det är paradoxalt för att de talar ju om att förstärka den nationella identiteten. Men i själva verket så blir ju effekten att man ställer människor mot varandra.