Både Monique Nilsfors (S), andre vice ordförande i Vallentuna kommuns kulturnämnd och Expressens kulturchef Victor Malm är förvånade över att Parisa Liljestrand blir nya kulturministern. Foto: Ollo Sporrong/Expressen

Kulturlivets förvåning inför nya kulturministern: ”Jag fick googla”

Uppdaterad
Publicerad

Förvåningen är stor i Kultursverige över att en 39-årig kommunpolitikern från Vallentuna nu tar över kulturdepartementet.

– Det är oimponerande, man hade ju hoppats på ett starkt namn den här gången. Det är förvånande att en så ung och anonym politiker får det här uppdraget i en kommande regering, säger Expressens kulturchef Victor Malm.

Moderaten Parisa Liljestrand är kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna och har en bakgrund som lärare och rektor, men har ingen dokumenterad erfarenhet av kulturpolitik.

Kulturnämnden om Liljestrand

Monique Nilsfors (S), andre vice ordförande i Vallentuna kommuns kulturnämnd, är mycket överraskad.

– Jag tänkte: Är det här ett skämt? Parisa har känts helt ointresserad av kultur.

– Hon är bra på att spara pengar och intresserad av styrning och förvaltning. Hade man gjort henne till arbetsmarknadsminister så hade jag ändå förstått utnämningen, säger Monique Nilsfors.

Från Helena Klange (KD), kulturnämndens ordförande i Vallentuna, låter det annorlunda. Enligt henne har Parisa Liljestrand varit bra på att se kulturen som en viktig del i kommunens varumärke.

– När vi pratar om de olika frågorna som kulturhusets 10-årsjubileum eller statyer som ska pryda utanför kulturhuset så är hon med och är intresserad av de frågorna, säger Klange.

Men har hon drivit någon fråga själv?

– Nej, hon har inte drivit någon fråga direkt själv.

”Bättre än en kändis”

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson hade ingen aning om vem den nya kulturminstern var.

– Jag fick googla lite snabbt. Det är överraskande, och svårt att bedöma hennes erfarenheter och kunskaper inom det området. På ett sätt bättre med en erfaren kommunpolitiker än en kändis utan politisk erfarenhet, säger hon.

I dagens regeringsförklaring nämnde Ulf Kristersson en långsiktig finansiering för Public service och principen om armlängs avstånd till kulturen. Det tolkar Karin Pettersson som att de tre regeringspartierna inte vill ge Sverigedemokraterna något inflytande över kulturpolitiken.

– Samtidigt uppfattar jag det som väldigt låga ambitioner på kulturpolitikens område. Förslag om en kulturkanon som inte kostar en spänn, inget som förbättrar kulturutövares villkor, inget om skolbibliotek eller återstart för kulturen efter pandemin. Jag uppfattar det som tom och gratis symbolpolitik.

Kritik mot kulturkanon

Enligt Ulf Kristerssons regeringförklaring så ska en expertkommitté ta fram ett förslag på kulturkanon. Sveriges författarförbund, hör till dem som är kritiska till förslaget.

– Litteraturens kraft ligger i dess frihet, ingen kan bestämma vad nån annan måste läsa. I stället borde man satsa på att bemanna skolbiblioteken och föreningsverksamheten, säger Grethe Rottböll, ordförande författarförbundet.

Svensk scenkonst menar att Liljestrand tillträder i en tid när kulturen och scenkonsten står inför stora utmaningar.

– Jag har googlat mig till att hon varit lärare, en bra merit i sammanhanget, kultur och bildning hänger ihop, säger Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst.

– Det kommer att behövas kraftfulla insatser efter pandemin, verksamheterna står inför höjda energipriser. Hon får inte glömma bort återstartsutredningen och de stöd som kommer att behövas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.