kanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) svarar på frågor om en svensk kulturkanon Foto: svt

Kulturministern i 30 minuter om en svensk kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

I 30 minuter intervjuas Kulturminister Parisa Liljestrand bland annat om den omdebatterade kulturkanon som ska tas fram.

– För mig handlar det här om att möjliggöra för fler personer i vårt land att kunna ta del av det rika kulturarv som finns här, och som också har format Sverige, säger den moderata kulturministern.

Att regeringen ska ta fram en kulturkanon ingår i Tidöavtalet. I december 2023 fick historieprofessorn Lars Trägårdh regeringens uppdrag att leda kommittén som ska ta fram en svensk kulturkanon. Syftet är att göra svensk kultur tillgänglig för fler men också vara ”ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering”.

Utformningen oklar

Det är dock fortfarande oklart hur den ska utformas och vad den ska användas till. Kulturministern menar att det handlar om att se till att den svenska kulturen ska bli tillgänglig för fler.

Hon vill dock inte gå in närmare på hur en kulturkanon ska se ut.

– Det är inte upp till mig att svara på. Nu är det upp till experter att jobba med att ta fram både idén kring hur en kanon ska användas över tid, men också vilka verk som ska ingå i den, säger kulturministern.

– Det här skulle kunna vara en karta. Ett erbjudande som möjliggör för människor som vill känna en trygghet i att våga kliva in i utrymmen som kanske tidigare har känts stängda eller inte tillgängliga.

Inte blocköverskridande

Regeringen har fått kritik för att man inte fått med oppositionen kring beslutet om en kulturkanon. Men kulturministern tillbakavisar kritiken.

– Om vi skulle sitta och vänta på varandra inom politiken så skulle vi aldrig få någonting gjort. Jag kan konstatera att Socialdemokraterna var väldigt snabba med att tycka till om kanonprojektet. Det var inte ordalag som gjorde att man sträckte ut en hand i det arbetet, säger Parisa Liljestrand till 30 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.