Hör Expressens Victor Malm i klippet ovan. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT/ SVT

Kulturministern kritiseras efter intervju: ”Det enda man vet är att hon är ny på jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Dagbladets intervju med kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter (S) förra veckan har väckt kritik och reaktioner i sociala medier. Många menar att kulturministern gav otydliga svar – och i vissa fall även undvek att svara på intervjufrågorna.

– Man har ingen aning om vad hennes kulturpolitiska övertygelse är efter den här intervjun, säger Victor Malm, redaktör och kritiker på Expressens kultursida.

Svenska Dagbladets reporter Stina Oscarson intervjuade i förra veckan kulturministern om kulturpolitik och ideologi. Intervjufrågorna handlade bland annat om hur pandemin har påverkat kulturen och vad Jeanette Gustafsdotter anser om förslaget om en kulturcheck på 150 kronor till alla över 18 år. Kulturministern fick även frågor om kulturarv, med utgångspunkt i den debatt som förts de senaste åren, där vissa menar att statyer, litteratur eller konstverk som anses kränkande ska plockas bort.

Kritikerstorm i sociala medier

Jeanette Gustafsdotters medverkan i intervjun har mött kritik och fått reaktioner, bland annat för sin otydlighet.

”Hur dags presenterar Magdalena Andersson den nya kulturministern?”, skrev Expressens inrikespolitiska kommentator Viktor Barth-Kron på Twitter. Medan Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter jämförde intervjun med tårtskandalen på Moderna Museet i Stockholm 2012 med den dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

”En kulturminister som är tondöv nog att skära i en skrikande blackfacetårta är ju att föredra alla dagar i veckan framför någon som svarar ”det är klurigt, jag gillar mänskliga rättigheter” oavsett fråga.”

Använder sig av klyschor

Victor Malm, redaktör och kritiker på Expressens kultursida är en annan av de som reagerat på intervjun. I sin krönika ”Kulturministern är inte ensam om att låta korkad” frågar han sig om den svenska politiken någonsin har varit så antiintellektuell som den är nu.

– Det jag störde mig på var att när Jeanette Gustafsdotter inte hade svar på frågorna retirerade hon till allmänna klyschor om mänskliga rättigheter och värdegrunder. Det fanns ingen ideologisk övertygelse som hon klarade av att formulera när hon blev pressad, säger han och fortsätter:

– Och det är illavarslande. För då ser kulturministern plötsligt ut som en slumpvald administratör. 

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.