Kulturministern om hårda budgetkritiken: ”Det kommer fler budgetar”

Uppdaterad
Publicerad

Ökade anslag för kulturskolan och de lokala medierna var kulturminister Amanda Linds (MP) stora fokus under sin presskonferens i Västerås för regeringens höstbudget. Men kritiken har också varit hård från filmbranschen och museisverige, som känner sig förfördelade.

– Frågan är inte bortglömd, det kommer fler budgetar, säger kulturministern till SVT.

Ett återinfört statligt stöd på 100 miljoner årligen till kulturskolorna, och 85 miljoner kronor till stödet för lokala medier. Regeringens stora nyheter i kulturbudgeten var kända sedan tidigare, men var likafullt kulturminister Amanda Linds (MP) fokus under presskonferensen för höstbudgeten på onsdagsförmiddagen:

– Den här budgeten handlar i huvuddel om januariavtalet, och jag är glad att vi nu kan genomföra de kulturlöften som slöts där: Satsa på kulturskolan, satsa på mediestödet och att genomföra flera satsningar på läsfrämjandet, säger Amanda Lind till Kulturnyheterna.

Ingen räddning för länsmuseerna

Men onsdagens budgetpresentation har kommit att handla lika mycket om vilka som får pengar och vilka som inte får det. Förra veckan larmade Länsmuseernas samarbetsråd åter om en hårt pressad ekonomisk situation för de regionala museerna, där man räknar med att vart tredje länsmuseum kommer att tvingas minska antalet anställda nästa år. Men något räddningspaket från regeringen var inte aktuellt i höstbudgeten.

– Jag är medveten om att både länsmuseerna har en tuff ekonomiskt verklighet. Det vi gör totalt sett är att vi stärker anslagen till kommuner och regioner, så det klart att det också stärker de regionala kulturutövarna, säger Amanda Lind.

– Men jag har också bjudit in de regionala kulturföreträdarna så att vi kan diskutera förutsättningarna regionalt nästa vecka.

Ilska i filmbranschen

Det är inte bara museisverige som är upprörda över regeringens prioriteringar, under onsdagen har flera tunga namn i filmbranschen kritiserat frånvaron av så kallade produktionsrabatter i budgeten. Ända sedan valet har branschen lobbat för en statlig subventionering av filminspelningar i Sverige, eftersom man upplever en konkurrensnackdel mot övriga Europa där liknande rabatter införts.

– Jag är medveten om att filmen har det här behovet för att utjämna konkurrensförutsättningarna i Europa, och det är en viktig kulturfråga, säger Amanda Lind om kritiken, och fortsätter:

– Det här är den första budgeten som vi lägger med Centerpartiet och Liberalerna, och då har fokus legat på januariavtalet. Men det kommer ju fler budgetar.

Nationalmuseum får ökade anslag

En annan stor fråga inför budgetpresentationen är den om Nationalmuseum i Stockholms ekonomiska situation. I juni begärde de tillåtelse att överskrida sin budget med 49 miljoner, och har begärt 60 miljoner i ökade anslag för att kunna hantera det stora publiktrycket som uppstått i spåren av nyinvigningen och fri entré-reformen.

Nationalmuseum får också 11 miljoner extra i höstbudgeten, men frågan är om det räcker?

Räcker 11 miljoner?

– Nationalmuseum har flaggat för det här en längre tid och det har vi lyssnat på, så därför ökar vi också anslaget för kommande år. Det är viktigt för att när vi gjort en sån här renovering att det inte blir negativa konsekvenser, säger Amanda Lind.

Så de har ingen anledning att oroa sig?

– Nu gör vi ett rejält tillskott, sen får vi såklart följa utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.