”Ett nytt museum ska inrättas för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen. Mot denna bakgrund har regeringen tillsatt en utredning som ska lämna förslag om den nya museiverksamhetens uppdrag och organisation”. Så står det i höstbudgeten som presenterades under onsdagsmorgonen. Utredningen kommer att lämna ett förslag nästa år och sedan kommer beslut fattas om att inleda själva uppbyggnaden av verksamheten.
Pengar till Nationalmuseum och Operan
Nationalmuseum är en aktör som hoppats på pengar. I juni begärde museet tillåtelse att överskrida årets budget med nära 49 miljoner kronor. Av höstbudgeten framgår att de kommer att få 11 miljoner kronor för att kompensera för sina renoveringskostnader.
Även Kungliga operan i Stockholm beviljas pengar för den planerade ombyggnationen och renoveringen. Operan beviljas en låneram på 126 miljoner kronor och får nio miljoner kronor årligen från och med nästa år.
Satsningen på fri entré på statliga museer fortsätter. Nu tillförs ytterligare tio miljoner, som ett svar på det ökade publiktrycket.
Länsmuseerna missnöjda
Till landets länsmuseer, som nyligen larmat om stora ekonomiska svårigheter, tillförs inte de pengar som efterfrågats.
– Vi är naturligtvis besvikna. Det fanns förväntningar på att regeringen skulle öka anslaget till den regionala kulturen. Uppräkningen på en och en halv procent som vi ser nu täcker inte våra löneökningar och prishöjningar. Det innebär fortsatta besparingar på länsmuseerna. Vi ser uppsägningar framför oss, säger Jonas Hellberg, ordförande i länsmuseernas samarbetsråd.
Biblioteksersättningen höjs
”Att vi behöver en långsiktig gemensam strategi för biblioteken i Sverige tycker jag absolut är rimligt och viktigt”, sa Kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna i mars i år. Av budgeten framgår att biblioteksersättningen höjs med 5,7 miljoner kronor. Pengarna ska gå till satsningar på förbättrade villkor för författare, översättare, tecknare och fotografer.
Amanda Lind har redan tidigare avslöjat en av nyheterna i budgeten, nämligen att statens stöd till kulturskolan återinförs. Det innebär att 100 miljoner kronor årligen avsätts till de kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet.
Ökning med 292 miljoner kronor
Enligt regeringen innehåller kulturbudgeten för 2020 en ökning med 292 miljoner kronor, jämfört med 2019 års budget. Då minskade Moderaterna och Kristdemokraterna kulturbudgeten med drygt 200 miljoner kronor.
Inom filmsektorn märks inga större satsningar i höstbudgeten. Däremot uppger regeringen att man vill prioritera satsningar på andra kulturområden, och därför minskar det totala filmanslaget med 1,2 miljoner kronor. Samma nivå av stöd till filmsektorn beräknas ligga kvar fram till 2022.
Från filmbranschen är besvikelsen stor, i synnerhet gällande att de efterfrågade produktionsrabatterna för filminspelningar inte nämns.