• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oscar Isaac och Jessica Chastain i Scenes from a marriage Foto: HBO Nordic

Kulturnyheterna tipsar: Här är höstens bästa tv-serier

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga skandaler, familjedrama, Palmemordsteorier – höstens utbud av tv-serier är större än på länge. Kulturnyheternas kritiker har listat några av de mest intressanta premiärerna under den mörka delen av 2021. 

Att skriva drama baserat på verkliga händelser är inte okomplicerat. Fråga bara skaparna av långfilmen Call Girl (2012) som tvingades klippa om en kontroversiell scen efter påtryckningar från Olof Palmes familj, för att denne inte skulle kunna misstänkas vara inblandad i den så kallade bordellhärvan.  

Höstens serier innehåller flera exempel på kontroversiella historier – Palmemordet, Knutbydramat och den så kallade Haijbyaffären, där det i verkligheten ännu finns lösa trådar och där vi kanske aldrig får några definitiva svar. 

Brian Cox som mediemogulen Logan Roy i Succession. Foto: HBO Nordic

Succession (HBO Nordic) 

Världens minst funktionella familj återvänder i höst med konfliktnivån ännu mer uppskruvad. Succession är arvtagare till tvåloperor som Falcon Crest eller Dallas men befinner sig i prestige-tv-territoriet tillsammans med serier som Mad Men. Om du inte sett de första två säsongerna är det lagom att börja nu för att kunna vara med i det tredje kapitlet av denna episka berättelse om kriget mellan en ond far och hans barn. 

Premiär: oktober 2021

Patrik (Erik Johansson) och Lisa (Vera Vitali) i Bonusfamiljen. Foto: Ulrika Malm/SVT

Bonusfamiljen (SVT) 

Den lågmälda dramakomedin om livet med bonusfamilj går in i en ny fas. Patrik och Lisa har fått en son med Downs syndrom. Den otursförföljde Martin flyttar tillbaka till mamma Bigge efter en brand i köket. Och vi får möta en ny rollfigur: den stränga Katjas mamma. Katja spelas för övrigt denna gång av Grotesco-stjärnan Emma Peters efter att Petra Mede tvingats hoppa av inspelningarna efter att ha drabbats av Covid-19 hösten 2020.  

Premiär: 25 oktober

Robert Gustavsson spelar Stig Engdahl i Den osannolika mördaren Foto: Pontus Lundahl / TT

Den osannolika mördaren (Netflix) 

Vem mördade Olof Palme? Frågan besvarades knappast av chefsåklagare Krister Petersson när han sommaren 2020 lade ner den 34 år långa utredningen under en uppmärksammad presskonferens.

Netflix-serien bygger på journalisten Thomas Petterssons bok med samma titel, där reklamaren Stig Engström pekas ut som gärningsman. Robert Gustavsson spelar huvudrollen som Stig Engström och manuset är skrivet av veteranerna Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, som ligger bakom serier som Kalifat.  

Premiär: höst 2021

Kung Gustaf V (Staffan Göthe) och Kurt Haijby (Sverrir Gudnason). Foto: Johan Paulin/SVT

En kunglig affär (SVT) 

Ett påkostat SVT-juldrama i fyra delar om den påstådda relationen mellan den småkriminelle källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V – en affär som senare skulle leda till några av de mest ifrågasatta rättsfallen i svensk historia. Sverrir Gudnason spelar källarmästaren och Staffan Göthe kungen.  

Premiär: december 2021

Oscar Isaac och Jessica Chastain i Scenes from a marriage Foto: HBO Nordic

Scenes from a marriage (HBO Nordic) 

“Tv är det märkvärdigaste som finns”, skrev Ingmar Bergman under arbetet med sin första tv-serie Scener ur ett äktenskap (1974). Tv-serier har ändrat utseende sedan dess. Den nya versionen har HBO-dramats mjuka, mörka krispighet, och istället för Liv Ullmann och Erland Josephson spelas det välbärgade parets resa in och ut ur giftermålet av Oscar Isaac och Jessica Chastain.

Serien regisseras av israeliske Hagai Levi, känd för att ha skapat serier som In treatment och The Affair.  

Premiär: 13 september

Fler premiärer hösten 2021

25 augusti Post Mortem: Ingen dör i Skarnes (Netflix) Norsk dramakomedi om en kvinna som vaknar upp som vampyr, samtidigt som det lokala bårhuset lider akut brist på kroppar. 

27 augusti Håll andan! (C More) Molly Nutley regidebuterar med den här coming of age-serien som utspelar sig på ett gotländskt kollo.  

29 augusti Threesome (Viaplay) David (Simon Lööf) och Siri (Matilda Källström) upptäcker att livet och relationen inte blir enklare efter att de deltagit i en trekant.  

31 augusti Only murders in the building (Disney+) Knaskomedi av och med Steve Martin där några true crime-podcastare snubblar över en riktig mordgåta 

5 september Två systrar (Viaplay) Baserad på Amanda Schulman och Hannah Widells romansvit om två kvinnor mitt i karriären. Julia Ragnarsson och Dilan Gwyn spelar huvudrollerna. 

13 september American Rust (Paramount+) Baserad på Philipp Meyers roman med samma namn. Serien utspelar sig i en liten stad i Pennsylvanias rostbälte, där en död kropp hittas på ett övergivet stålverk.  

24 september Foundation (Apple TV+) Science fiction-serie baserad på Isaac Asimovs science fiction-romaner (på svenska Stiftelsen) om en matematiker som hittat ett system för att räkna ut framtiden.  

29 september The Chestnut Man (Netflix) Danskt kriminaldrama baserat på en roman av Søren Sveistrup (The Killing).  

15 oktober I know what you did last summer (Amazon Prime Video) En nyversion av kultskräckisen med samma namn från mitten av 90-talet 

1 november Knutby (C More) En dramatisering av Knutbydramat regisserad av Goran Kapetanović  –baserad på Jonas Bonniers roman med samma namn. I rollerna bl a Alba August och Aliette Oppheim.  

11 december Kvarteret Skatan (SVT) Nästan 20 år efter premiären kommer en ny säsong med David Batra, Anna Blomberg, Vanna Rosenberg, Johan Glans och Rachel Mohlin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.