Den franska konstnären Abraham Poincheval bor i en gigantisk flaska under olympiaden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han bor i en gigantisk flaska. Konstnären Abraham Poincheval har tidigare bott i en björnstaty. Foto: AFP

Kulturolympiad på Paris OS

Publicerad

Parallellt med de olympiska spelen pågår också en kulturolympiad – en tradition som föddes på initiativ av Baron Pierre de Coubertin, de moderna olympiska spelens fader. I år står konstnären Abraham Poincheval kanske för Parisolympiadens mest udda konsthändelse. Han ska bo i en stor flaska i tio dagar.

– Jag kommer att höra sorlet, glädjestunderna, besvikelsens ögonblick också, säger 52-årige Poincheval

I mer än hundra år har kulturella evenemang anordnats under de olympiska spelen. Framtill 1948 hölls konsttävlingar med medaljutdelning också. Under Parisspelen anordnas 116 kulturevenemang bara i Paris och 1000 i hela Frankrike hela Frankrike.

I Paris flyttade konstnären Abraham Poincheval häromdagen in i en stor flaska ett stenkast från Stade de France,

OS i Paris 2024

Där på en yta på sex gånger två meter ska han bo i tio dagar, inspirerad av idén om flaskpost.

– Alla har denna idé om att en dag hitta en flaska som sköljts upp där, på kanalen eller kanske någon annanstans, förklarar Poincheval.

Utforskar uthållighet

Abraham Poincheval är känd för sina extrema performance-konstverk. Han vill utforska gränserna för mänsklig uthållighet genom att placera sig själv i ovanliga och ofta trånga utrymmen under långa perioder. Nu har han alltså bosatt sig i en flaska.

– Det jag gillade med idén om flaskan ute till havs är att det är en delad fantasi, säger Poincheval.

Konstnären har tidigare bott inuti en björnstaty, legat begravd under en sten i flera dagar och kläckt kycklingägg genom att sitta på dem som en höna. Allt med syfte att utforska tid, ensamhet och människans relation till naturen.

Utställningar om idrott

Det pågår också idrottsrelaterade utställningar på flera museer. Bland annat utställningen ”Victoire!” på Armémuseet i Paris som handlar om segern genom historien. Museet för dekorativ konst visar en utställning om sportmode. På Petit Palais har man låtit ett antal idrottare välja var sitt verk till utställningen ”Le corps en mouvement” – Kroppen i rörelse.

I Nice hyllar idrottsmuseet kvinnliga idrottare med utställningen ”Les Elles des Jeux” – spelens kvinnor.

Dessutom visar filminstitutet restaurerade Stumfilmer som ”Le Roman de Carpentier” (1913) om boxningsmästaren Georges Carpentiers heroiska öde och kortfilmen ”La Grande Passion (1928)” – om det franska rugbylaget.

Kinesiskt utbyte

Utöver de franska utställningarna pågår också en kinesisk sportutställning på Bastille Design Center i Paris, anordnad av den kinesiska olympiska kommittén med syfte att främja djupare sport- och kulturella utbyten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet