Kritiska kulturaktörer efter mötet med regeringen: ”Armlängds avstånd gäller”

Uppdaterad
Publicerad

I februari kritiserade företrädare för kultursektorn regeringen för att inte ta tillräckligt tydlig ställning mot politisk styrning av kulturens innehåll. Nu har parterna mötts för att diskutera principen om armlängds avstånd.

Länsmuseernas samarbetsråd, fackförbundet DIK och Svensk biblioteksförening skrev i februari ett öppet brev där de kritiserade regeringen för att inte ta tillräckligt tydlig ställning för den etablerade definitionen av principen om armlängds avstånd, alltså att politiker får styra över kulturens budget, men inte över det konstnärliga innehållet.

SD:s nya kulturtalesperson Alexander Christiansson menar att politiker ska kunna kritisera kultur och också ha rätt att stoppa den.

– Jag får ha en åsikt och stoppa om jag är politiker, sade han tidigare han till Kulturnyheterna.

Besvärande tystnad

Att Sverigedemokraterna vill omdefiniera begreppet ”armlängds avstånd” är oroväckande, menar Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd. Han menar också att regeringens tystnad i frågan har varit besvärande.

– En tystnad kan också uppfattas som en acceptans, säger han.

Under tisdagen hade han och de övriga brevskrivarna ett möte med Robert Hannah (L), Kristina Axén Ohlin (M) och Roland Utbult (KD) där de uttryckte sin oro för att Sverigedemokraterna håller på att omdefiniera begreppet ”armlängds avstånd”.

– De var utomordentligt tydliga med att principen om armlängds avstånd gäller. Och det är den etablerade förståelsen för vad begreppet betyder som gäller och ingenting annat, säger Ulf Dernevik.

Hoppas missförstånd skingras

Dernevik ser positivt på regeringens tydliga ställningstagande vid mötet och hoppas att de nu kommer att vara tydligare så att Sverigedemokraternas alternativa definition av principen inte får fäste.

– Nu hoppas vi att det här ska komma till uttryck i offentligheten tydligare, och att tidigare missförstånd kan skingras så att kulturinstitutionerna kan få den arbetsro de så innerligt behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.