Kulturpolitiska förslag:
- Så många kommuner som möjligt ska vara beredda att ta sitt ansvar och ge förföljda konstnärer en fristad.
- Bygg ut Skapande skola till att omfatta även gymnasieskolan.
- En särskilt riktad bibliotekssatsning mot grupper barn och unga från socioekonomiskt svaga områden.
- Sänk momsen på biobesök.
- Fler konstnärer och konststuderande ska utbildas i entreprenörskap samt uppmuntras till att studera grundläggande företagsekonomi.
– Vi utbildar väldigt många konstnärer i Sverige men vi rustar dem inte alltid för en arbetsmarknad. Vi behöver blir bättre på det. Ska man kunna leva på sin konst måste vi se till att man har de kunskaper som krävs, säger Olof Lavesson.
Kulturpolitisk talesperson:
Ordföranden i riksdagens kulturutskott, Olof Lavesson är även kulturpolitisk talesperson för Moderaterna.
När Moderaterna var vid makten åren 2006 till 2014, med Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister, fick de igenom några stora kulturpolitiska reformer: Skapande skola, kulturbryggan och Kultursamverkansmodellen. Dessa vill Olof Lavesson fortsätta att satsa på och bygga ut. Allianspartierna vill till exempel att Skapande skola även ska gälla på gymnasiet.
Stänger dörren till SD
I fjol sa han till Kulturnyheterna att Moderaterna måste kunna föra politiska samtal med alla partier, även Sverigedemokraterna: ”Vi måste kunna föra samtal med alla partier, och då menar jag även politiska samtal.”
Nu säger Lavesson att de inte kommer att samarbeta med SD på något sätt – och att det är ett vallöfte.
– Vi har inte öppnat den dörren utan jag har tvärtom stängt den väldigt tydligt. Vi samarbetar med de partier som vi delar värderingar med och vi delar inte värderingar med Sverigedemokraterna. På kulturområdet är det väldigt tydligt, de står för en helt annan kultursyn än den jag eller Alliansen har, säger Olof Lavesson.
Vill Moderaterna lägga mer eller mindre pengar än regeringen på kulturen?
– Det beror på hur du räknar, men vi har inte lika stor kulturbudget som regeringen.
Ideologi:
Moderaternas ideologi är sprungen ur både den konservativa och liberala idétraditionen – med fokus på individens frihet.
– Något som jag tycker har kommit i skymundan i den kulturpolitiska debatten är: Hur värnar vi konstens frihet? För mig så handlar konst och kultur om fria röster och hur ser vi till att fler vill skapa och utveckla sin konstart i Sverige, säger Olof Lavesson.
Vad är det som garanterar att privata finansiärer till exempel inte vill styra eller har politiska eller andra intressen?
– Man ska vara medveten om att pengar som kommer från det offentliga, en privat mecenat eller någonting annat, alltid kommer med en förväntan. Vi har väldigt få helt fria pengar i systemet. Ser man på en konstnärs vardag så är det väldigt mycket gnetande med bidragssökande, säger han.
– Jag tror att det offentliga ska stå för en bra struktur men jag välkomnar att fler vill vara med och stödja konst och kultur.
OLOF LAVESSONS KULTURKONSUMTION
Olof Lavesson lyssnar mycket på Timo Räisänens Ted Gärdestad-skiva.
Han läser just nu Flyktväg av författaren Torbjörn Flygt.
Carolina Falkholt och Cajsa von Zeipel är två uppskattade konstnärer.
Serien om Patrick Melrose med skådespelaren Benedict Cumberbatch är en av favoriterna.
Den senaste konsertupplevelsen var Rigoletto på Malmö Opera.
FLER KULTURPOLITISKA FÖRSLAG FRÅN MODERATERNA
Från Moderaterna:
- Satsa 57 miljoner kronor per år på att bygga ut Skapande skola till att även omfatta gymnasiet.
- Avskaffa reklamskatten.
- Utred hur arkitektur, konst och kultur bättre kan tas till vara i det offentliga rummet.
- Utred hur kulturens roll i integrationsprocessen kan stärkas: ”Via filmer, utställningar och litteratur öppnas vägar för nyanlända att förstå det som bland kallas för världens modernaste land. När människor exempelvis väntar på uppehållstillstånd finns ofta tid till detta.”
Från enskilda eller flera riksdagsledamöter från Moderaterna:
- Nationellt skogsmuseum: “Sverige är idag tillsammans med Island det enda nordiska land som saknar ett nationellt skogsmuseum. Detta trots att Sverige har nästan 50 gånger så mycket produktiv skogsmark som till exempel Danmark.”
- Upplysning om kommunismens brott: “En särskild satsning på upplysning om kommunismens brott mot mänskligheten inom ramen för Om detta må ni berätta på Forum för levande historia.”
- SVT:s närvaro på Facebook: “Se över public services möjlighet att använda licenspengar till att konkurrera ut traditionella medier på plattformar som inte omfattas av sändningstillståndet.”
- Skärp bibliotekslagen så att urval utifrån religiösa, moraliska eller politiska synpunkter förbjuds: ”I vårt grannland Danmark är detta förbjudet och Sverige bör följa i samma fotspår.”
- Danstillståndet: ”I Sverige år 2017 är kravet på danstillstånd både onödigt, föråldrat och befängt. Det är hög tid att vi gör upp med relikerna från det förgångna och låter människor dansa bäst de vill.”
Källa: Motioner som lämnats till kulturutskottet under den allmänna motionstiden hösten 2017.