Gunilla Carlsson, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: SVT Grafik/riksdagen

Kulturvalet: (S): Släpper nytt kulturprogram

Uppdaterad
Publicerad

Digitalisera kulturarvet, fokus på folkrörelser och en socialdemokratisk kulturminister i regeringen efter valet i höst – det vill Socialdemokraterna med sin nyformulerade kulturpolitik som släpptes i dag.

Kulturpolitiska förslag:

  • Utöka fri-entréreformen till regionala muséer.
  • Offentligt finansierad kulturverksamhet ges i uppdrag att bedriva uppsökande verksamhet och marknadsföra sig för att nå nya grupper.
  • Öka det statliga anslaget till kultursamverkansmodellen.
  • Prioritera kultur- och konstverksamhet i arbetarrörelsens verksamhet.
  • Öka stödet till arbetarrörelsens egna arkiv.
  • Estetiska ämnen ska vara obligatoriska i grundskolan och gymnasiet.
Val 2018 – #dinröst

Kulturpolitisk talesperson: Gunilla Carlsson

Hon har varit Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson sedan 2010 och har suttit i riksdagen i 16 år. Fokus för Gunilla Carlsson och Socialdemokraternas kulturpolitik inför valet i höst finns att läsa i Socialdemokraternas nya kulturpolitiska program som släpptes idag – framtaget efter kritik från de egna leden om att partiet saknar kulturvisioner.

Hur ska ni göra för att flytta fram positionerna i kulturpolitiken och i debatten?

– Det här kravet kom efter vår senaste kongress – man vill ha någonting som visar vad det är vi står upp för. Och det kan användas i riksdag, regering, regionalt och kommunalt. Det handlar mycket om vår kultursyn – varför ska vi ha kultur? Programmet ger en helhetsbild över vår kulturpolitik.

Varför har det tagit så lång tid för er att bestämma att ni behöver ett kulturpolitiskt program?

– Vi har ju inte program i alla politikområden. Utan vi utgår från de riktlinjer som tas på våra partikongresser. Men här har det funnits ett behov, säger Gunilla Carlsson.

Ideologi:

Dagens svenska kulturpolitik vilar mycket på de kulturpolitiska mål som sattes upp i kulturpropositionen från 1974, som lades fram av socialdemokraten och statsrådet Bertil Zachrisson.

I det nya programmet listas 68 punkter som Socialdemokraterna vill genomföra på det kulturpolitiska området. Däribland att prioritera kultur- och konstverksamhet i arbetarrörelsens verksamhet, digitalisera kulturarvet och motverka kommersialismens negativa verkningar inom kulturområdet. Fokus ligger på tillgänglighet:

”Vår kulturpolitiska syn är förankrad i den övertygelsen att klasskillnader och sociala orättvisor inte bara kommer till uttryck som ekonomiska klyftor utan också som kulturell ojämlikhet.”

”Förstår att det är vissa som blev besvikna”

När Stefan Löfven år 2014 släppte kulturministerposten till Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke menade en del kritiker att det var ett tecken på att Socialdemokraterna, som historiskt sett kultur- och bildningsfrågorna som viktiga, nu såg dem som lågprioriterade.

– När man ska sitta i regeringsställning med ett annat parti så är det ju en förhandling. Jag hade velat att vi hade alla ministerposter men eftersom man måste dela på dem så blev det så. Det är ju statsministern som styr det. Men jag förstår att det är vissa som blev besvikna över det, säger Gunilla Carlsson.

– Men tittar vi på politiken vi har genomfört under mandatperioden är det tydligt att mycket av det är socialdemokratisk kulturpolitik.

GUNILLA CARLSSONS KULTURKONSUMTION

Gunilla Carlsson lyssnar mycket på Lars Winnerbäck och Petter.

Hon läser just nu Törst av den norske författaren Jo Nesbö.

Konstnären Lars Lerin är hon väldigt fascinerad av, danska kriminalare hör till favoritserierna och den senaste scenkonstupplevelsen var Salieri vs Mozart med Loa Falkman på Folkoperan i Stockholm.

FLER KULTURPOLITISKA FÖRSLAG FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA

Från partiet:

  • Att kulturskolan ska arbeta uppsökande och samarbeta med förskola, skola och fritidshem.
  • Fortsätta att sänka avgifterna och höja kvalitén i musik- och kulturskolan.
  • Att fler förföljda konstnärer ska få en fristad i en svensk kommun eller region.
  • Stötta möjligheten att utveckla arbetsplatsbibliotek, gärna i samarbete med fackförbund.
  • Prioritera kultur- och konstverksamhet i arbetarrörelsens verksamhet.
  • Skärpa regler som gör det möjligt att utkräva ansvar och lagföra brott på nätet.
  • Att enprocentregeln för konstnärlig utsmyckning tillämpas vid allt offentligt byggande – i stat, regioner och kommuner.
  • Motverka kommersialismens negativa verkningar inom kulturområdet.

Från enskilda eller flera riksdagsledamöter från Socialdemokraterna:

  • Statarnas historia: ”Allmänheten bör få bättre möjligheter att lära sig om statarnas historia.”
  • Riksomfattande informationskampanj om romernas situation i Sverige och Europa.
  • Förbud mot alkoholreklam: ”Regeringen bör i EU driva frågan att varje medlemsland självt ska få avgöra om det vill förbjuda alkoholreklam med hänsyn till folkhälsan. Vi bör överväga att förbjuda alkoholreklam i Sverige.
  • Lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam.”
  • Bevara minnet av varvsindustrin: ”Sveriges varvsindustri är av ett historiskt och kulturellt intresse som förtjänar att bevaras.”
  • Översyn av reglerna kring alkoholexponering i SVT.
  • Spelreklam bör ha samma restriktioner som alkoholreklam.

Källa: Socialdemokraternas kulturpolitiska program samt motioner som lämnats till kulturutskottet, socialutskottet och civilutskottet under den allmänna motionstiden hösten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet