Drottning Elizabeth i kulturen: Flitigt porträtterad i konst, film och musik. Foto: TT

Kulturvärlden sörjer drottning Elizabeth

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Elizabeth har porträtterats i mängder av populärkultur – och har förstås lämnat djupa avtryck i det brittiska kulturlivet.

”Jag är stolt över att vara en Elizabethan”, skriver skådespelaren Helen Mirren på Instagram.

En lång rad brittiska kulturpersonligheter har under kvällen uttalat sig i sociala medier om hur de minns sin drottning.

Sir Elton John skriver på Instagram:

Elizabeth II

”Liksom hela nationen är jag djupt bedrövad över att höra nyheten om hennes majestät drottning Elizabeths bortgång. Hon var inspirerande att vara i närheten av, och har lett landet genom några av våra största och mörkaste stunder med nåd, anständighet och en genuin omtänksam värme.”

”Stolt över att vara en Elizabethan”

Drottning Elizabeth var flerfaldigt porträtterad på film och TV. 2006 fick Helen Mirren en Oscar för sin tolkning av drottningen i filmen The Queen och tv-serien The Crown, som följer drottning Elizabeth och det omgivande samhällets utveckling under hennes 70 år vid makten, har blivit en global succé.

Hon blev under sitt liv väldens mest avbildade kvinna – fotograferad av Anne Liebovitz och målad av ikoner som Andy Warhol och Lucien Freud.

Helen Mirren skriver:

”Jag är stolt över att vara en Elizabethan. Vi sörjer en kvinna som, med eller utan kronan, var symbolen för ädelhet”.

”Gjorde sin plikt in i det sista”

Rolling Stones-sångaren Mick Jagger berättar om det starka intryck drottningen gjort på honom.

”I hela mitt liv har hennes majestät drottning Elizabeth II alltid funnits där. I min barndom kan jag minnas att jag såg höjdpunkterna från hennes bröllop på tv. Jag minns henne som en vacker ung dam, och nationens mycket älskade farmor. Mitt djupaste deltagande med den kungliga familjen”, skriver Jagger på Instagram.

Även Harry Potter-författaren J.K. Rowling har uttalat sig.

”Hon gjorde sin plikt för landet ända in i det sista och blev en bestående symbol för Storbritannien. Hon har förtjänat sin vila”, skriver Rowling på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elizabeth II

Mer i ämnet