Kvinna döms för olaga hot mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

I dag dömdes den kvinna som riktat grova hot mot två av Aftonbladets journalister för olaga hot.

– Jag hoppas att det här kan leda till att många fler journalister och författare vågar anmäla, säger Lisa Bjurwald som är en av de målsägande.

Det var i augusti som Aftonbladets dåvarande kolumnist Lisa Bjurwald och reporter Lisa Röstlund via mejl fick ta emot grova hot om att de skulle dödas och skadas. Aftonbladet lyckades ta reda på kvinnans identitet och polisanmälde hoten. I dag dömdes kvinnan för olaga hot mot de båda journalisterna.

– Det känns fantastiskt och helt rätt. Jag hade hoppats på fällande dom eftersom bevisföringen var så stark och hon hade erkänt, säger Lisa Bjurwald till Kulturnyheterna.

Det organiserade hatet

Ovanligt att åtal väcks

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har problemen med hot mot journalister eskalerat på senare år – men det är ovanligt att hot på nätet leder till åtal.

En utredning från Brottsförebyggande rådet från 2015 visar att 96 procent av alla anmälda nätkränkningar läggs ned. Och den största anledningen till att utredningarna avslutas är utrednings- och bevissvårigheter.

Läs mer: Svenska medier: ”Hoten är organiserade”

I fallet med Aftonbladetjournalisterna var dock bevisningen tillräckligt stark för att väcka åtal och åklagaren yrkade på ett kortare fängelsestraff för kvinnan.

Men när domen kom i dag blev det istället villkorlig dom och dagsböter. Tingsrätten poängterar också att ett hot mot journalister är ett hot mot demokratin, vilket enligt Bjurwald gör domen principiellt viktig.

”Kan blir prejudicerande dom”

– Det här kan bli en prejudicerande dom. Rätten har tagit våra uppgifter på allvar – vi har känt en fara för våra egna och närståendes liv. Man säger med det här att hot mot journalister inte ”bara” är att hota en enskild människas liv, utan att det också är ett hot mot demokratin och pressfriheten i stort.

Och Lisa Bjurwald hoppas att den fällande domen kan ge ringar på vattnet.

– Jag hoppas att det här kan leda till att många fler journalister och författare vågar anmäla. Många har känt sig både rädda och frustrerade, därför att det har varit ytterst få fällande domar. Nu vet man att gör man den här ansträngningen så finns det faktiskt en stor chans att personen som hotar blir dömd. Så det här gör ju att hela journalistbranschen kan ta sig i kragen och säga att nu är det stopp.

Värre för frilansjournalister

Bjurwald poängterar dock att det är stor skillnad när man har ett stort mediehus som Aftonbladet i ryggen.

– För till exempel frilansjournalister på mindre orter är situationen fortsatt dålig, så det finns väldigt mycket kvar att göra, säger Lisa Bjurwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det organiserade hatet

Mer i ämnet