Soran Ismail ger sin bild av sitt liv sedan metoo-hösten 2017. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Kvinna som anmälde Soran Ismail kritisk: Inte offrens perspektiv

Publicerad

En av kvinnorna som anmälde Soran Ismail för sexualbrott berättar för Expressen att hon upplevde det som att SVT inte ville ha med hennes bild av vad som skett i  dokumentären ”Persona non grata”.

Kvinnan säger att hon kontaktade redaktionen som jobbade med dokumentären när hon blev medveten om att den var på gång.

– Frågan ställdes absolut inte. Hon var tydlig från första stund med att det inte fanns något syfte att ge offrens perspektiv, säger kvinnan till Expressen.

SVT:s redaktör Jorun Collin säger till tidningen att redaktionen blev kontaktad av två kvinnor som inte ville uppge sina namn men att de aldrig kom så långt som till frågan om att medverka i dokumentären.

– Jag ville höra vad de hade att berätta och vad de ansåg sig ha varit med om, för att se till att historien som vi berättade var nyanserad. Men jag krävde inte av dem att de skulle medverka, säger hon.

”Rädd för hur de skulle använda mina ord”

Dokumentären har väckt debatt på kultursidor och kritiserats av bland andra författaren Tone Schunnesson, journalisten Irena Pozar och kriminologen Nina Rung.

Tidigare i veckan har en annan av de kvinnor som anmält Soran Ismail uttalat sig i Veckorevyn och sagt att hon inte ville medverka i dokumentären för att hon trodde att fokus skulle vara Soran Ismails syn på vad som skett.

– Jag ville inte medverka eftersom jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda. Och jag orkade inte ge mig in i det, det är så smutsigt, säger hon till Veckorevyn.

Förundersökningen kring anmälningarna lades ner och Soran Ismail har nekat till anklagelserna.

I mars 2020 dömdes en kvinna för grovt förtal efter att ha skrivit i en sluten Facebookgrupp att Ismail utsatt henne för sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.