Socialdemokraterna är några av dem som kritiserat satsningen Kulturarvslyftet som skulle skapa jobb för långtidsarbetslösa inom kultursektorn. Nu uttrycker kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth också sin besvikelse över satsningen.
– Jag är besviken för att vi inte nådde ut. För det fanns pengar och det finns väldigt många människor som skulle kunna ta de jobb som finns inom kulturarvssektorn. Men det är samma problem här som i andra områden i samhället, det är svårt att få organisationer, myndigheter och företag att ta emot människor som har ett handikapp eller som har varit borta från arbetsmarknaden länge, säger hon.
– De som har fått jobb är väldigt glada och tacksamma och det har betytt mycket för dem. Men det är inget att hymla om – jag hade gärna sett ett större välkomnande, därför att vi satte av 800 miljoner kronor. Så rätt besviken är jag på myndigheterna själva.
Var det en felriktad satsning?
– Nej den är ju rätt för det finns många som har varit borta från arbetslivet, kanske på grund av ett handikapp eller en långvarig sjukdom, som vill komma tillbaka och arbeta igen. Kulturarvslyftet hade varit en väldigt bra möjlighet. Nu blev det inte så. Jag beklagar det för det är fortfarande så att behoven finns på båda håll.
Ändå rätt riktning enligt ministern
Kulturministern tycker ändå att Kulturarvslyftet var en satsning i rätt riktning och jämför med de Accessjobb som Socialdemokraterna vill återinföra.
– Accessjobben riktade sig i huvudsak till akademiker och Kulturarvslyftet riktade sig till personer utanför arbetsmarknaden som väldigt gärna vill ha ett jobb, konstaterar hon.
Också andra kulturpolitiska satsningar har varit på agendan i Almedalen.
Kultursamverkansmodellen där regionerna i Sverige ska fördela pengar till kulturen i landet har diskuterats på flera seminarier.
Samverkansmodellen under utveckling
Kritik har bland annat riktats mot att föreningslivet inte känt sig tillräckligt inkluderade och att det skulle behövas stöd till regionerna för att undvika risken för jäv när kulturen kommer närmare beslutande politiker.
Kulturministern menar att samverkansmodellen fortfarande är så ny att rutiner utarbetas, till exempel när det gäller samarbetet med föreningslivet.
– I många fall har mötena legat på dagtid och det har inte fungerat för de föreningsaktiva. Det har vi lärt oss av. Jävsrisken ska man alltid vara medveten om. Eftersom Sverige är ett litet land är det väldigt viktigt om man beviljar stipendier eller kommunalt eller regionalt stöd att man är uppmärksam på att det inte är vänskapsband som avgör, säger hon.
Behövs det mer stöd till regionerna?
– Det är en fråga för Statens kulturråd att ta upp i den styrgrupp man har där det finns en dialog med regionerna. Det är möjligt att det kan behöva stärkas på vissa håll, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Vill se mer kultursponsring trots kontroverser
Under sommaren har också frågan om kultursponsring varit uppe, inte minst sedan Dalarnas tidningar drog in sitt stöd till festivalen Peace & Love när det stod klart att hiphopgruppen Kartellen ska spela. Hur ser kulturministern på det?
– Sponsring är inget som ingår i grundfinansieringen, det är för att stödja ett visst projekt, säger Lena Adelsohn Liljeroth. Sedan kan det säkert uppstå diskussioner där man tycker olika och det händer ju också att offentliga bidrag dras in för att man inte tycker att verksamheten uppfyller de krav som vi har rätt att ställa, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Så det var rätt av Dalarnas tidningar att dra in stödet för att man inte gillade ett visst band?
– Det kan jag inte uttala mig om, för jag kan ingenting om det här bandet. Jag vet att det var en diskussion om det men jag har ingen anledning att lägga mig i just den frågan.
Men ser du någon risk för kulturverksamma och konstnärer om de är beroende av sponsring?
– Det finns ett stort offentligt stöd till svensk kultur. Men däremot behövs det stöd från andra håll. I dag är det möjligt från årsskiftet att ge avkastningen skattefritt från kulturstiftelser – det är helt nytt. Vi har ändrat så att samma sponsorregler gäller om man vill stödja kultur och idrott. Jag har inte riktigt sett viljan till kultursponsring än men jag hoppas att den finns, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
”Konsten ska vara fri”
Tidigare i veckan varnade Frida Röhl för att tjänstemän och politiker vill veta mer om repertoarer och verksamheter i förväg i dag än för tio år sedan. Men det behöver inte tolkas som att man vill lägga sig i, säger kulturministern.
– Att man vill veta mer om föreställningar och konstutställningar behöver inte vara för att man vill gå in och styra, utan kan vara av nyfikenhet och det är bara att välkomna. Men däremot är så är vi väldigt angelägna om principen med armlängds avstånd mellan politiker och konstnärer. Konsten ska vara fri, det är jag väldigt tydlig med, säger hon.