Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, som mäter tillgång till information och försök till att blockera journalistik, visar en tydlig försämring.
I år kan bara 12 av indexets 180 länder hävda att de erbjuder en gynnsam miljö för journalistik, jämfört med 14 länder förra året. Pressfrihetskartan har inte innehållit så få ”vitfärgade” länder sedan 2013, då man började mäta enligt nuvarande metod.
Brasilien tappar placeringar
Länderna som förlorat sin ”vita” klassificering är Tyskland och Estland. Att Tyskland sjunker i rankingen beror på att dussintals journalister under året attackerades av anhängare till extremist- och konspirationsteorigrupper.
– I Tyskland är det många som ifrågasatt coronarestriktionerna och när journalister bevakat detta har man attackerats, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
Situationen för pressfrihet i Tyskland anses fortfarande tillfredsställande, liksom i USA som tappar en plats till 44:e, även om president Donald Trumps sista år vid makten präglades av ett rekordstort antal angrepp på journalister och gripande av journalister. Brasilien tappar fyra placeringar och placeras bland de länder där situationen för pressfrihet anses vara allvarlig.
Utnyttjat spridningen av covid 19
Covid-19-pandemin har i flera länder utnyttjats för att blockera journalisters tillgång till informationskällor och till möjligheter att rapportera i fält.
– Under pandemin har flera makthavare utnyttjat spridningen av covid 19 till att begränsa medier och kritiska röster. Man inför lagar och restriktioner och fängslar eller hotar journalister med fängelsestraff för att de gör sitt jobb i till exempel Tanzania eller Brasilien, säger Erik Halkjaer.
Norge rankas för femte året i rad som etta i indexet. Sverige klättrar från fyra till trea, delvis på grund av statligt stöd till journalistik under pandemin.