Kurslitteratur

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, i klippet. Foto: SVT

Läromedelsförfattarna: Studenterna har inte råd med ny kurslitteratur

Uppdaterad
Publicerad

Kurslitteraturen är allvarligt hotad. Det framgår av en utredning gjord på uppdrag av intresseorganisationen Läromedelsförfattarna.

– Vi ser att det här är ett hot mot Sverige som bildningsnation och kunskapsnation, säger Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna.

Enligt rapporten har försäljningen av ny kurslitteratur minskat med 40 procent på två år. En orsak kan vara att engelsk kurslitteratur blir vanligare, men det har också att göra med att studenter vänder sig till bibliotek, internet, gratistjänster och andrahandsmarknaden snarare än att köpa nytt.

Är inte det positivt, att elever köper second hand?

– Man skulle kunna tro det, men om det bara är sådan försäljning så blir det inga nya böcker tryckta, inga nya inkomster till förlagen eller författarna. Ingen marknad, svarar Per Kornhall.

Han påpekar också att andrahandsförsäljningen kan leda till att studenter går omkring med ouppdaterade upplagor utan den senaste forskningen.

Studenter har inte råd med nya böcker

Samtidigt larmar universiteten om att studenternas läsförmåga har blivit sämre. Det är ett stort problem enligt Per Kornhall, men han menar att den minskade försäljningen av kurslitteratur också är en konsekvens av låg budget bland studenter.

– De kunder som förväntas köpa litteraturen är studenter som har väldigt dåligt med pengar. Studenter vill ha kurslitteratur, lärare med. Det som blir problematiskt är att det inte längre finns förutsättningar att ge ut nya böcker.

Vill se bidrag till studenter

För att stärka kurslitteraturen vill Läromedelsförfattarna bland annat införa krav på svenskspråkig kurslitteratur på inledande kurser och förhindra otillbörlig spridning av kurslitteratur. Dessutom vill man tillföra ett bidrag på 1000 kronor till studenter.

– Om vi inte har tillgång till litteratur för universitet och högskolor på svenska så riskerar vi att få ett fattigare språk, säger Per Kornhall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.