Foto: Skärmdump Tidningen Ångermanland / Simon Paulin / SvD / TT

Lät våldtäktsmannen som ”tafsat” gråta ut

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Ångermanland lät en våldtäktsdömd man gråta ut i tidningen. Nu sågar offret artikeln.

I en artikel före nyår valde Tidningen Ångermanland att publicera en artikel om en våldtäktsdömd man som fick berätta hur tufft livet var efter domen, hur svårt det var att ta hand om familj och företag.

Domen hade kraftigt lindras i hovrätten och han hoppades att bli frikänd i Högsta domstolen.

Medier

Mannen fick, helt oemotsagd, berätta att han var oskyldig och våldäkten beskrevs som ”tafs” i texten.

Våldtäkten blev ”tafs”

I förrgår sågade den drabbade kvinnan artikeln i en insändare.

”Tafsa? Han är dömd för våldtäkt.”, skrev kvinnan som också underströk att hon aldrig hört talas om ”tafsmän” eller att någon suttit inne för  ”tafsning”.

Att hon själv inte blivit tillfrågad, utan att mannen får ge sin version och berätta att han ”mår dåligt” och är oskyldig tycker hon också är märkligt.

”Hur blev han offret i det här? Han anser sig vara oskylidgt dömd. Hon är oskyldigt våldtagen. Vad väger tyngst?”

Skuldbelägga offret

Kritiken började med en ledartext av Sofia Mirjamsdotter i Sundsvalls Tidning. Kommunpolitikern Elin Nilsson (M) reagerar på Tidningen Ångermanlands publicering i en debattartikel idag.

– Jag är trött på den eviga bilden, att skuldbelägga offret istället för gärningsmannen. Det är under all kritik att man låter en dömd gärningsman gråta ut i tidningen, säger hon.

Hon reagerar främst på att tidningen degraderat brottet till ”tafs”.

– Ordvalet är helt fruktansvärt, säger Elin Nilsson.

Mannen kallas genomgående för ”företagaren” i texten. Medan kvinnan, som är sjuksköterska, rätt och slätt kallas ”kvinnan”.

– Det är en annan pusselbit som signalerar att man vill ta bort vikten av brottet, säger Elin Nilsson.

”Vansinnigt ord”

På Tidningen Ångermanland är chefredaktören idag ångerfull. Texten på webben har ändrats i efterhand.

– Att vi släppte fram mannen oemotsagd är ett dåligt beslut. Vi har gått bort oss och artikeln borde aldrig ha publicerats, säger chefredaktören Jimmie Näslund.

Att en våldtäkt blev till ”tafs” i artikeln förklarar han med att reportern ville hålla sig ifrån ingående beskrivningar av våldtäkten från domen, som att fingrar våldsamt körts upp i slidan.

– Men reportern valde såklart ett vansinnigt ord. Jag är helt medveten om att det som hände är en helt annan sak, säger Jimmie Näslund.

Tidningen Ångermanlands systertidning Örnsköldsvik Allehanda har tidigare kritiserats i samband med en publicering med kopplingar till en uppmärksammad våldtäkt på en 14-årig flicka i Bjärsta. Då ställde sig hela samhället bakom våldtäktsmannen, en skolkamrat, som senare fick ta emot sina klasskamraters hyllningar på skolavslutningen i kyrkan. När Örnsköldsviks Allehanda, som delar webb med Tidningen Ångermanland, skrev om prästen som gick i pension ställdes inga frågor om varför våldtäktsmannen bjudits in till kyrkan.

– Det var också helt fel, men det här betyder inte att vi har något systemfel eller en ”blindspot” när det handlar om våldtäktsrapportering, säger Jimmie Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet