Ledamot anklagas för sextrakasserier – kan uteslutas

Uppdaterad
Publicerad

När Kungliga musikaliska akademien ska hålla högtidssammankomst är ledamoten som anklagas för sexuella trakasserier inte välkommen. Det bekräftar akademien för Kulturnyheterna.

– Styrelsen har kallat till ett möte och den frågan står högst upp på dagordningen, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare.

På måndagskvällen håller Kungliga musikaliska akademien högtidssammankomst. Akademiens ledamöter står på gästlistan – liksom kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Men den ledamot som i en P2-dokumentär anklagas för att ha sextrakasserat flera kvinnor under sin tid som lärare på Kungliga musikhögskolan, kommer inte att vara där.

Kampanjen #MeToo

– Nej, han kommer inte att medverka, säger Fredrik Wetterqvist, Kungliga musikaliska akademiens ständiga sekreterare.

Ska diskuteras på styrelsemöte

Akademien har totalt 170 svenska ledamöter och 60 utländska. Den utpekade ledamoten har, trots att han enligt Sveriges Radio sagts upp från sitt jobb som lärare på musikhögskolan efter larm om trakasserier, fått prestigefyllda uppdrag av Kungliga musikaliska akademien.

– Styrelsen har kallat till ett möte den fjärde december. Då kommer den frågan att finnas högst upp på dagordningen, säger Fredrik Wetterqvist.

För att en ledamot ska kunna uteslutas ur akademien krävs ett sådant möte.

– Uteslutning fordrar ett styrelsesammanträde och en beredningsprocess där man hör den aktuella ledamoten. Sedan en sammankomst med omröstning. Den möjligheten finns absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet