Författaren Moa-Lina Olbers Croall nominerades tre år i rad, och vann Lilla Augustpriset 2002. Det blev startskottet på en karriär som författare. Foto: SVT

Lilla August – en plantskola för nya författare

Publicerad

Det största litteraturpriset för svenska författare har även en kategori för unga skribenter: Lilla Augustpriset. Genom åren har tävlingen fått ett rykte om sig att vara en grogrund för nya talanger.

– För mig var det så himla betydelsefullt att jag fick det, säger författaren Moa-Lina Olbers Croall.

Av 500 texter har sex bidrag valts ut, skrivna av fem nominerade författare mellan 16 och 20 år. Förutom stor ära och värdefulla kontakter belönas vinnaren av Lilla Augustpriset med 15 000 kronor.

I år blev vinnaren Linn Spjuth för texten Vem beskyddar gudarna? som handlar om hur antikens gudar skulle se på världen i dag.

Författaren Moa-Lina Olbers Croall nominerades tre år i rad, och vann Lilla Augustpriset 2002. Det blev startskottet på en karriär som författare.

– Det var en fantastisk känsla. Förlagen kom fram till mig under galan och ville ha längre texter.

Skrivkramp till en början

När hon vann Lilla Augustpriset fick Moa-Lina Croall till en början skrivkramp av att plötsligt befinna sig i strålkastarljuset och vara efterfrågad. Men efter ett och ett halvt år kom skrivlusten tillbaka, hon debuterade som 22-åring och blev tio år senare nominerad till ”stora” Augustpriset för boken Jag blundar och önskar mig något (2012).

Texterna som skickas in till Lilla Augustpriset är kortare berättelser, oftast i dikt- eller novellform, som anonymiseras och plockas ut av en jury.

Författaren Johanna Lindbäck, som är medlem i årets Lilla Augustpris-jury, tror att priset kan ha en stor betydelse för vad som händer sen.

– Om man sedan skriver något lite längre och vill skicka in till ett förlag, och skriver i sitt följebrev att man har vunnit Lilla Augustpriset, då är det mycket större chans att förlagen blir intresserade av att läsa manuset.

Få pris för unga

Flera av dem som någon gång blivit nominerade eller vunnit lilla Augustpriset har senare debuterat och skrivit flera böcker. Bland dem finns författare som Amanda Svensson, Lyra Koli och Annelis Johansson.

Anledningen att priset har så gott rykte är enligt Johanna Lindbäck att det inte finns så många stora litteraturpris för unga, och att Lilla Augustpriset laddas med glansen från det prestigefyllda Augustpriset.

Författare som nominerats till Lilla Augustpriset

Hedvig Andersson var nominerad till Lilla Augustpriset 2004. Hon utkom med Bortom världen utanför på Bonnier Carlsen 2009.

Viktor Andersson nominerades till Lilla Augustpriset 2009 och debuterade 2014 med romanen Hon på bokförlaget Modernista.

Moa-Lina Croall nominerades till Lilla Augustpriset både 2000 och 2001 för att sedan vinna priset 2002. Hon debuterade 2006 på Alfabeta med Sen tar vi Berlin. På samma förlag utkom sedan Det är jag som är Lisa 2009 och Jag blundar och önskar mig något 2012, vilken nominerades till ”stora” Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. 2014 utkom Sovdags för Lydia, också den på Alfabeta, som Moa-Lina Croall skapat tillsammans med Klara Persson.

Annelis Johansson var nominerad till Lilla Augustpriset både 2001 och 2002 och debuterade 2007 med Fågelungar på Eriksson & Lindgren. Sedan dess har hon gett ut flera böcker på bokförlaget Opal: Hedvig (2010), Andas samma rytm som du (2011), Herr fikonhatt och slottet Thoufve (2014) och Festival på slottet Thoufve (2015).

Lyra Koli (tidigare Lyra Ekström Lindbäck) vann Lilla Augustpriset 2008 och debuterade 2012 med romanen Tillhör Lyra Ekström Lindbäck på bokförlaget Modernista. På samma förlag kom hon 2014 ut med Ett så starkt ljus, vilken nominerades till ”stora” Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

Susanna Martelin vann Lilla Augustpriset 1998. 2007 romandebuterade hon med Så långt vi kan följas på Alfabeta.

Christer El-Mochantaf vann Lilla Augustpriset 2010 och debuterade 2014 med boken En kopp kaffe på Nordpolen på Lava Förlag.

Isabella Nilsson vann Lilla Auguspriset 2009 och kom 2011 ut med Verklighetsprojektet på X Publishing. 2018 utkom Nonsensprinsessans dagbok. En sjukskrivning på Ellerströms.

Ester Roxberg vann Lilla Augustpriset 2004. Romandebuten kom 2011 med Antiloper på X Publishing. 2014 kom Fågelhuset på samma förlag och på Wahlström & Widstrand den uppmärksammade Min pappa Ann-Christine. Roxberg har också suttit i juryn för Lilla Augustpriset.

Katarina Sandberg, nominerad 2010 och dubbelt nominerad 2011, debuterade 2013 med romanen Vi är inte sådana som i slutet får varandra på bokförlaget Gilla Böcker.

Amanda Svensson nominerades till Lilla Augustpriset 2004. Hon debuterade 2008 med den uppmärksammande Hey Dolly på Norstedts. På samma förlag utkom 2011 Välkommen till den här världen, vilken nominerades till ”stora” Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. 2014 utkom Allt det där jag sa till dig var sant, också den på Norstedts. 2015 satt Svensson i juryn för Lilla Augustpriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.