Bild från tv-serien Betty Foto: HBO

Lista: 11 queera tonårsserier att hålla koll på

Uppdaterad
Publicerad

Betty 

Baserad på skaparen Crystal Moselles film Skate Kitchen från 2018. En grupp vänner – samtliga tjejer födda efter millennieskiftet, bryter killdominansen i New Yorks skateparker och stör trafiken på storstadens gator. Det liggs, röks på och droppas från ramper. 

Sänds: Säsong 1-2 HBO 

Betty, 2020 Foto: HBO Nordic

L Word – Generation Q

Tv-serien L Word om lesbisk dejting i Los Angeles var banbrytande när den kom 2004. Nu är det dags för en ny generation att bekanta sig med det kulturförklarade dramat. Här i en något uppdaterad, något mindre stereotyp tappning. 

Sänds: Säsong 1 HBO, säsong 2 kommer.

L word – Generation q, 2019 Foto: Showtime/Amazone prime

Elitskolan 

Handlingen kretsar kring ungdomar på en prestigefull privatskola i Spanien. De flesta eleverna kommer från en priviligierad bakgrund, bor i storslagna hus och bär dyra smycken och kläder, men inte alla. Omar, som säljer droger och Ander, som är en lovande tennisbegåvning, faller för varandra.

Sänds: Säsong 1-4 Netflix, säsong 5 kommer. 

Elitskolan, 2018 Foto: Netflix

Genera+ion 

Orange County i Kalifornien är för millennials mest förknippat med dramaserien The O.C. från 2003. På en skola i samma geografiska område men i en ny tid, ljusår från det tidiga 00-talets blick på hbtqi – utspelar sig serien Genera+ion. Tonåringarnas liv handlar inte bara om kärlek. De förhåller sig även till skolskjutningar, klimatkris och konservatism. 

Sänds: Säsong 1 HBO

Genera+ion, 2021 Foto: HBO Nodic

Gossip girl (remaken)

En annan millianial-klassiker är Gossip Girl. Tv-adaptionen av böckerna om överklassen på Upper East Side i New York. Nu kommer en ny version, med nya karaktärer för en ung, diversifierad och betydligt mer queer generation.  

Sänds: Säsong 1 HBO

Gossip girl 2021 Foto: HBO Max

Young Royals 

Det övre samhällsskiktet intresserar även den svenska publiken. Young Royals handlar om hur prins Wilhelm mot sin vilja placeras på internatskolan Hillerska. I samma klass som Wilhelm går Simon. Men han bor inte på internatet och kommer inte från en familj med pengar. 

Sänds: Säsong 1 Netflix

Young royals, 2021 Foto: Netflix

Euphoria

Före detta Disney-stjärnan Zendaya spelar Rue som kommer till världen samtidigt som tvillingtornen rasar i New York. Rue har flera diagnoser och drogproblem. Hennes livs ljus och kärlek är Jules.  

Sänds: Säsong 1 + 2 bonusavsnitt HBO

Euphoria, 2019 Foto: HBO Nordic

We are who we are

14-åringarna Fraser och Harper lever tillsammans med sina föräldrar på en amerikansk armébas i Italien. Det handlar om kärlek, könsidentitet, ångest och patriotism eller brist på densamma. 

Sänds: Säsong 1 HBO 

We are who we are, 2020 Foto: HBO Nordic

I am not okay with this

Sydney är ingen vanlig tonåring. Mitt i puberteten utvecklar hon, mot sin vilja, även superkrafter. Dessutom inser hon är hon är kär i sin bästa kompis Dina. Allt ska hanteras samtidigt. 

Sänds: Säsong 1 Netflix

I am not okay with this, 2020 Foto: Netflix

Atypical

18-årga Sam har autism. Serien handlar om honom, hans familj och hans vänner i och utanför skolan. Som Casey och Izzie, som är kompisar, och kanske någonting mer än så. 

Sänds: Säsong 1-4 Netflix

Atypical, 2017 Foto: Netflix

Sex education

Otis mamma jobbar som sexterapeut. Med liten egen erfarenhet, men stor teoretisk kunskap i ämnet, börjar han ta betalt för konsultationer på skolan där han går. Folkbildande för den som inte har hört talas om analsköljning eller sexställningen saxen.

Sänds: Säsong 1-2 Netflix. Säsong 3 kommer.

Sex education, 2019 Foto: Netflix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.