Frilandsjournalisten Sanna Samuelsson och konsumtionsforskaren Sofia Ulver. Foto: TT

Resandet i skottgluggen i spåren av klimatkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Att vara berest har länge varit ett ideal, men i klimatkrisens spår har flygandet och den kosmopolitiska identiteten hamnat under attack.

– Det är ju den typen av beteende som gjort att vi har en klimatkris, säger frilansjournalisten Sanna Samuelsson till Kulturnyheterna.

För några år sedan reste frilansjournalisten Sanna Samuelsson frenetiskt och odlade en identitet som lättrörlig kosmopolit: USA, Ukraina, Kanada, Portugal, Ryssland.

– Resandet för vår generation har varit ett självförverkligande. Att man har rört sig som att man äger världen. Och det är ju också den typen av beteende som gjort att vi har en klimatkris, säger Sanna Samuelsson till Kulturnyheterna.

Själv är hon en del av en generation som dragit nytta av lågprisflygets utbredning. Plötsligt öppnade sig världen för grupper som inte haft råd att flyga i samma utsträckning tidigare.

– 2015 var något av ett toppår för mig. Det var under en period då jag hade en sådan känsla att världen var på något sätt öppen. Att jag kunde göra hur mycket som helst och inte skulle vara begränsad.

Kontroversiellt att flyga

Men någonting har hänt. I över ett år så har flyget varit i centrum för den svenska klimatdebatten. Vetskapen om flygets koldioxidutsläpp, och att svenskarna flyger fem gånger mer än världsgenomsnittet, har gjort att resandet hamnat i skottgluggen. Flygskam är numera ett etablerat begrepp, och instagramkontot Aningslösa influencers har hängt ut kändisar som skryter med sina resor i sociala medier.

Sofia Ulver är konsumtionsforskare och har skrivit om resandet som ett sätt att markera social status, bland annat i DN.

– I väldigt många decennier har den ekonomiska eliten haft resandet som en tydlig statusmarkör. Nu plötsligt börjar det bli helt tvärt om i många kretsar. Jag är väldigt intresserad av att se hur eliten globalt kommer att hantera detta. När resande, ofta till exotiska platser, slutar vara något man briljerar med, säger Sofia Ulver till Kulturnyheterna.

Sofia Ulver är intresserad av hur den globala eliten, och medelklassen som flugit i stor utsträckning, kommer att hantera detta.

– Bara för några generationer sedan var det ingen som kunde drömma om att man skulle flyga så här enkelt och snabbt och billigt. Nu är det någonting alla har vant sig vid att göra, och så ska vi plötsligt vänja oss av med det här privilegiet. Det handlar jättemycket om kreativitet, att bryta gamla mönster.

”Pinsamt åka till New York”

Sanna Samuelsson har i en krönika i Göteborgsposten skrivit att tiotalet antagligen var ”det sista årtiondet när det ansåg moraliskt oproblematiskt att flyga så ofta och billigt”.

– För fem år sedan så kanske det var jättecoolt att åka på en weekend till New York, när det började komma billiga resor dit. Nu känns det som något som folk faktiskt skulle reagera på, att det är lite pinsamt att posta för mycket bilder därifrån, säger Sanna Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.