Litteraturexperten: ”Glad att det blev en ungdomsboksförfattare”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Alma-pristagare blev den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson, som enligt juryn ger röst åt den unga människan med en ibland brutal ärlighet. Och att det blev just en ungdomsboksförfattare möttes av glädje.

– Jag är jätteglad, jag har ju förutspått ungdomsbokens död, säger Lydia Wistisen, lektor i litteraturvetenskap.

Ungdomsboksförfattaren Laurie Halse Anderson räknas som en av Amerikas främsta ungdomsförfattare. I Sverige har endast två av hennes böcker översatts till svenska.

Lydia Wistisen, lektor i litteraturvetenskap, är glad över valet av pristagare, och menar att det kan få betydelse för genren. 

– Det uppmärksammar en av de riktigt bra ungdomsboksförfattarna som finns i världen, så det kan ju få nya läsare att hitta till hennes litteratur, säger hon.

”Otroligt drabbande”

I motiveringen till priset framhåller juryn bland annat hur Anderson aldrig väjer för svåra ämnen.

Och det är även något som jurymedlemmen Elina Druker, professor i litteraturvetenskap, betonar. Hon lyfter särskilt fram boken ”Wintergirls” som handlar om ätstörningar.

– Jag tyckte att ”Wintergirls” var otroligt drabbande. Jag kastades tillbaka till en tid där det var närvarande i mitt liv som femtonåring. Att kontrollera det man gjorde och medvetenheten om hur man ser ut. Det var väldigt intressant att läsa och bli så drabbad av det som vuxen. 

Se mer av reaktionerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.