Mircea Cărtărescu och Karl Ove Knausgård finns på litteraturkritikern Sara Abdollahis antilista. I klippet berättar hon vilka fler författare hon inte tycker förtjänar Nobelpriset i litteratur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mircea Cărtărescu och Karl Ove Knausgård finns på litteraturkritikern Sara Abdollahis antilista. I klippet berättar hon vilka fler författare hon inte tycker förtjänar Nobelpriset i litteratur. Foto: SVT

Litteraturkritikern: ”De här författarna bör INTE få Nobelpriset i litteratur 2023”

Publicerad

Varje år radar litteraturkritikern Sara Abdollahi de författare hon tycker förtjänar Nobelpriset i litteratur. Men hon listar också de författare som absolut inte borde få litteraturpriset.

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse toppar Sara Abdollahis lista över de författare hon hoppas ska knipa Nobelpriset i litteratur. I år igen. Karl Ove Knausgård däremot – finns med på antilistan. Den brukar väcka diskussion när hon publicerar den på sin Facebooksida.

– Jag och författaren Monika Fagerholm hamnar i en årlig Knausgård-diskussion, där hon är team Knausgård och jag är emot, säger Sara Abdollahi.

Nobelpriset i litteratur 2023

”Vissa författare är överskattade”

Hon tycker att det är viktigt att som litteraturkritiker även våga lyfta fram de författare som inte förtjänar ett nobelpris i litteratur.

– Jag publicerar den här listan över författare som ”aldrig i livet” borde få Nobelpriset för att jag tänker att det ingår i en kritikers uppdrag att berätta varför en del författare är överskattade. Att inte betrakta litteraturen som en ungmö som inte får störas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2023

Mer i ämnet