Kulturnyheternas Johan Scheéle tipsar om poddar om politik. Foto: SVT/ TT

Lyssningstips: Heta politikpoddar inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Vill du skaffa dig bättre koll inför valdagen? Kulturnyheternas Johan Scheéle har plockat ut ett gäng poddar om politik som gör dig klokare.

Dagsaktuella poddar

Den här typen av politiska poddar finns nu hur som helst hos alla stora mediehus: Det politiska spelet (SR), En runda till (Aftonbladet), Politiken (SVD), Politikrummet (Expressen) etc.  

Kulturvalet 2022

Här går de politiska reportrarna och kommentatorerna igenom veckan olika utspel och skandaler med ambitionen att komma bakom kulisserna på politiken och politikerna. Gärna med lite humor och ett personligt tilltal.  

Vilken är bäst då? Det måste man nog bestämma själv – det handlar så mycket om vems avslappnade attityd man trivs bäst med. 

Privatisering och valfrihet

Podden ”Välfärdsmiljärdärerna” från Dagens Nyheter är klassiska reportage, fast i ljudform, om privatiseringen av den svenska välfärden. I tre avsnitt träffar reporter Björn af Kleen tre olika entreprenörer: Ilja Batljan, som köper samhällsfastigheter för att hyra tillbaka de till kommuner och regioner; Peje Emilsson friskoleideolog och friskoleägare och Martin Lindman som varit med och skapat nätläkarboomen. Parallellt återberättas det politiska skeendet som lett fram till dagens situation och experter argumenterar för och emot i själva sakfrågan. Bra fördjupning om en konfliktfylld valfråga, dock finns lite mer att önska sig produktionsmässigt.   

Ideologi

Det är lätt att känna sig lite desillusionerad av en valrörelse full av utspel, löften, påhopp och strategisk triangulering.

Då kan det vara skönt att skölja bort samtidens hets med en specialsatsning från Filosofiska rummet: ”Det politiska rummet”. Där går filosofer, idéhistoriker och statsvetare igenom olika ideologier: konservatism, nationalism, socialism, liberalism, populism och ekofilosofii. Plötsligt får man syn på att politikerna förmodligen vill något mer än att bara nå makten. En ganska befriande upptäckt, som allt som oftast försvinner i slutet av en valrörelse.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet