Robert Morse (till vänster) var känd på både Brodwayscenen och i tv-dramat Mad Men. Foto: Matt Sayles/TT

”Mad Men”-stjärnan död – blev 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Robert Morse, tvåfaldigt Tony-belönad och en av stjärnorna i tv-serien ”Mad Men”, är död, skriver The Hollywood Reporter.

För den amerikanska publiken är han främst känd för sin roll som J Pierrepont Finch i Broadwaymusikalen ”Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig” från 1961, som även blev film 1967.

För alla fans av tv-dramat ”Mad men” känns han också igen som reklambyrån Sterling Coopers excentriske medgrundare Bertram Cooper, som Morse spelade under seriens sju säsonger och som resulterade i fem Emmy-nomineringar.

Han fick också chansen att damma av sina gamla Broadway-färdigheter i serien. Efter att hans rollfigur Bertram dött i ”Mad Men”, samtidigt som tv:n visar hur Neil Armstrong går på månen, gjorde Morse en sång- och dansrutin till tonerna av ”The best things in life are free”.

I en intervju 2014 med tidningen Rolling Stone sa Morse att skaparen Matthew Weiner alltid hade haft för avsikt att han skulle sjunga i serien. Morse själv var dock tvungen att övertalas men till slut tyckte han att scenen passade perfekt.

– Det var inte bara 'Gå och sjung en sång och au revoir, Bobby'. Det var Bert som sa till Don (Jon Hamms rollfigur): Vad gör du? All den här skiten du håller på med, sluta med det. De bästa sakerna i livet är gratis. Vi har precis landat på månen. Lugna ner dig. Njut av saker medan du har dem.

Robert Morse blev 90 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.