Mads Mikkelsen om varför han får spela skurk: ”Handlar om accenten”

Uppdaterad
Publicerad

Den femte och sista filmen i serien med Harrison Ford i rollen som den äventyrlige arkeologen Indiana Jones har premiär på filmfestivalen i Cannes.  I ”Indiana Jones and the dial of destiny” spelar både Mads Mikkelsen och Boyd Holbrook skurkar.

Den första Indiana Jones-filmen, ”Jakten på den försvunna skatten”, hade premiär 1981. Film-serien har gjort succé genom årtiondena och har sammanlagt vunnit sju Oscars.

I den nya filmen spelar Mads Mikkelsen skurken Jürgen Voller, en ex-nazist som anställts av NASA. Han ser det som en stor ära att få vara en del serien.

Filmfestivalen i Cannes 2023

– Den är populär av en anledning, den har inte blivit det av en slump. Det är för att den är så bra, säger han.

Han såg den första Indiana Jones-filmen när han var i femtonårsåldern.

– Jag hyrde en moviebox med min bror. Vi såg den och fyra andra filmer, och den stod verkligen ut, den var häpnadsväckande! Den visade hur fantastisk film kan vara. Men ingen har ännu lyckats lika bra.

Handlar om accenten

Holbrook, som spelar Mikkelsens medhjälpare i filmen, var ännu inte född när den första Indiana Jones-filmen kom ut. Men tvåan, ”Indiana Jones och de fördömdas tempel”, såg han när den hade premiär.

– Det är filmen som fick mig att vilja se fler filmer, berättar han.

Båda skådespelarna är sen tidigare vana att spela skurkar. Mads Mikkelsen har en teori kring varför han ofta får spela onda karaktärer.

– I mitt fall är det så klart accenten. ”Okej, han får spela skurk”, säger han.

– För varje hjälte krävs det en skurk. Man behöver ha olika smaker och toner. Det är det som gör en bra skurk. Precis som några skavanker gör en bra hjälte, säger Boyd Holbrook.

Galen knähund

Holbrook spelar Vollers ondskefulla lakej Klaber, en karaktär han beskriver som en galen knähund.

– Jag är knähunden som skickas ut för att bitas, säger han.

– Ja, men sen biter du lite för ofta, säger Mads Mikkelsen.

De fyra första filmerna regisserades av Steven Spielberg, men den här har regisserats av James Mangold.

– Jag vet att han har stor respekt för de tidigare filmerna, men samtidigt har han satt sin personliga prägel på den, säger Mads Mikkelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2023

Mer i ämnet