Ruben Östlund vill skapa ett juryarbete i Cannes med högt i tak och mindre prestige

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes är igång, och ordförande för den internationella juryn är den svenska regissören Ruben Östlund, som förra året vann Guldpalmen för andra gången. Han vill demokratisera det presigefulla uppdraget. Men ändå sätta sin egen prägel på arbetet.

Den internationella juryn ska utse vilken regissör som får Guldpalmen, samt minst sex andra priser. Ruben Östlund vill bedriva juryarbetet på ett mer öppet och demokratiskt sätt, så att alla i juryn ska kunna komma till tals.

– Vi kommer att titta på tre filmer och sen ska vi prata igenom dem. Då får de turas om att starta, så att det inte blir någon som dominerar samtalet för mycket, säger han och fortsätter:

Filmfestivalen i Cannes 2023

– Om det är högt i tak och folk upplever att de kan säga vad som helst, då blir det ganska kul och man kommer nära varandra.

Vinnarfilm ska presentera sann värld

Men som juryordförande har han också vissa tydliga idéer. En av dem handlar om att filmerna ska ses tillsammans och med publik. Han vill också att juryn ska vara medveten om hur deras val av film påverkar människor.

– Jag vill att jurygruppen ska vara medvetna om min ståndpunkt att vi inte kan välja en film som vi tycker presenterar en värld som inte vi tycker är sann. Vi måste vara medvetna om att filmerna vi väljer kommer påverka människor i en viss riktning. Och att det är ett ställningstagande utifrån hur man själv ser på samhället, hur man ser på människan när man väljer en film, säger han.

Vad är då en vinnande Cannes-film enligt Östlund?

– Dels ska den ha där aspekten att människor ska vilja prata om den efteråt, att den ska ha fått oss att uppleva någonting. Kanske ur ett nytt perspektiv, att tänka nya tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2023

Mer i ämnet