Person i svart tröja sitter inomhus mot gröna suddiga bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är så lyxigt att få skriva till den målgruppen, säger Joanna Górecka. Foto: Joakim Hallgrim Rückert

Makt och förbjuden kärlek i ungdomsromanen ”Nudes”

Publicerad

”Nudes” är Joanna Góreckas debutroman. Den tar avstamp i den svårnavigerade internetkulturen, där nakenbilder blivit en del av ungdomarnas vardag.

– Min övertygelse är att internet kom till för att dela nakenbilder, säger Joanna Górecka.

I centrum står sjuttonåriga Ester en gymnasieelev som balanserar mellan tonårens vilsenhet och vuxenlivets krav. Hennes fasta punkt i tillvaron är vännen Natalie och deras gemensamma kärlek till Dorothy Parkers texter. Men när Ester inleder en relation med sin religionslärare och börjar skicka nakenbilder till honom, öppnas en ny dörr för Esters maktspel.

– Det var väldigt roligt att skriva Dorothy Parker i berättelsen. Hon är både rolig och elak, så elak och ledsen. Så är nog ofta tonåringar. Man är både elak och ledsen. Jag var det i alla fall, säger Joanna Górecka.

Att skriva för unga – en lyx

Joanna Górecka har gjort sig känd som krönikor, kulturskribent och radiojournalist. ”Nudes” är hennes debutbok, och just nu arbetar hon på nästa. Górecka säger att det ofta klagas på att ungdomar inte läser, vilket gör det extra spännande och lyxigt för henne att skriva för just den målgruppen.

– Jag känner mig paranoid och vill gärna kontrollera hur boken blir läst, tyvärr. Det är riktigt makabert.

Internet och nakenbilder – en oskiljaktig duo

Górecka ville fokusera på ämnet grooming och nakenbilder för att hon tycker det är viktigt att uppmärksamma något som känns så vanligt, men också väldigt kraftfullt.

– Det är en så spännande tid att skriva om för att allt är på så blodigt allvar, säger Joanna Górecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.