Malaysias hbtqi-rörelse kritiserar brittisk popstjärna

Uppdaterad
Publicerad

The 1975:s sångare Matty Healy kysste sin manliga bandkollega på scen under en festival i Kuala Lumpur. Tanken var att markera mot Malaysias hårda anti gay-lagar. Men agerandet har fått massiv kritik av landets hbtqi-rörelse.

– Jag och mina vänner blev väldigt arga. Hans agerande gör mycket mer skada än nytta. Vi förstod att myndigheterna skulle agera hårdhänt om något sådant här hände, säger dragartisten Miss Boom till Kulturnyheterna.

Strax efter att The 1975:s Matty Healy kritiserat Malaysias anti-hbtqi-lagar från scen och kysst en av sina bandmedlemmar valde myndigheterna att stoppa festivalen Good vibes. Bandet fick lämna landet och är bannlysta framöver.

– De få queera platserna som finns här är redan utsatta för hårda påtryckningar. Healys agerande har gjort allt ännu mer osäkert, säger Miss Boom.

Homosexualitet kan ge många års fängelse

Dhia Rezki Rohaizad, som arbetar på Jejaka, en stödgrupp för hbtqi-personer, håller med om att bandets markering var kontraproduktiv.

– Matty Healy kommer från England och har ingen erfarenhet av att vara utsatt och marginaliserad här. Det blir märkligt när han ska berätta för oss hur vi ska utföra vår aktivism.

I Malaysia är homosexualitet olagligt och kan ge upp till 20 års fängelse.

I klippet: Se intervjuer med Miss Boom och Dhia Rezki Rohaizad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.