Malmöbiograf ville inte visa Polanskifilm på grund av brottsdom – backar

Uppdaterad
Publicerad

Roman Polanskis En officer och spion skulle inte visas på biografen Spegeln i Malmö med hänvisning till att regissören är ”dömd för brott”. Nu tillbakavisar Folkets hus och parker, som äger biografen, uppgiften – filmen ska visas.

Sydsvenskan publicerade en artikel där filmredaktören Mattias Oscarsson kritiserade att Malmöbiografen Spegeln inte ville visa Roman Polanskis En officer och spion eftersom regissören är ”dömd för brott”.

Men Folkets hus och parker, som äger Spegeln, säger nu till tidningen att filmen ska visas.

– Vi ska visa filmen, säger vd Calle Nathanson.

Regissören Roman Polanskis film En officer och spion handlar om Dreyfusaffären – en politisk rättsröteskandal i Frankrike vid sekelskiftet mellan 1800 och 1900-tal.

Den allmänna motviljan mot Polanski väcktes till liv igen under metoo-rörelsen och har fått inverkan bland annat på bland annat den franska filmgalan César. 1977 erkände Polanski att han haft sexuellt umgänge med en 13-åring och satt en kortare tid i fängelse innan han flydde från USA till Frankrike.

Studio S som distribuerar En officer och spion i Sverige uppger för Dagens Nyheter att filmen kommer att visas på över 50 svenska biografer.

”Inget statement”

Filmstaden, Sveriges största biografägare, säger till Kulturnyheterna att Filmstaden främst kommer att visa filmen i större städer.

– Diskussionen har varit uppe, om Polanskis förflutna skulle göra så att vi inte bokar filmen. Tillsammans med Studio S, som har rättigheterna i Sverige, har vi bestämt oss för att visa filmen, säger Niklas Nylander på Filmstadens programavdelning.

Har kontroversen kring Polanski påverkat i vilken utsträckning ni väljer att visa filmen?  

– Nej, vi har inte låtit det påverka. Den kommer att visas i måttfull utsträckning vilket har att göra med konkurrenssituationen. Andra filmer går före helt enkelt. Det är inget politiskt statement. 

Roman Polanski-fallet

  • 1977 erkände Polanski att han haft sexuellt umgänge med en 13-årig flicka. Han genomgick en psykiatrisk utredning och satt 42 dagar i fängelse som en del av en förhandling om straffet.
  • 1978 blev han dock övertygad om att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff och flydde till Frankrike.
  • Sedan dess har regissören inte återvänt till USA, inte ens för att ta emot den Oscar han vann för Pianisten år 2003.
  • 2009 greps regissören i Schweiz för att utelämnas till USA, men 2010 släpptes han efter tio månader i husarrest.
  • 2015 hördes han i en domstol i Polen, åter med anledning av att USA ville ha honom utlämnad, men efter många om och men beslutades det att inte heller Polen skulle skicka regissören till USA.
  • 2019 anklagar en kvinnlig skådespelare tidigare okända våldtäktanklagelser mot Polanski som ska ha ägt rum på 70-talet. Polanski förnekar hotar med att stämma kvinnan.
  • 2019 – 2020: Starka reaktioner riktas mot Césarakademin (fransk filmgala) som nominerar Polanskis film till tolv priser.

Källa: TT, The Guardian, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.