Jämfört med kvinnan saknar mannen dubbelt så ofta en nära vän och hans genomsnittliga livslängd är, utan biologiska förklaringar, flera år kortare än kvinnans. Varför då?
Den frågan ställs i föreställningen ”Gruppen och herrarna”.
– Om vi hade kunnat göra det för 10 år sedan hade vi gjort det, men då var vi för små. Det här har varit akut jättelänge men vi kunde först nu, säger skådespelaren Elin Söderquist.
Intresse för statistik
Föreställningen tar sig an männen som grupp och hur den påverkar och påverkas av samhället. Tragikomisk teater baserad på tung materia.
– Vi är väldigt förtjusta i tunga akademiska rapporter, och intresserade av statistik och tunga akademiska rapporter och att göra det tillgängligt. Och att använda popkulturella exempel, säger skådespelaren Nina Haber.
Skådespelaren Bianca Kronlöf fyller i:
– Jag tycker att det är lättare lättare att ta del av det så, än att ta emot en bunt papper: Läs det här, vad tycker du? Det är därför vi använder oss av humor, vi vill skratta tillsammans. Skratta åt det här samtidigt som fuck, det är tungt det här. Det är svårt.
”Känner sig så ensamma”
Det talas ofta om att män har högre löner, mer makt och att de sitter på fler chefsstolar. Men Gruppen lyfter fram en annan sida, och det paradoxala i att mannen både är vinnare och förlorare.
– Att vara man är att vara allmän för alla andra men att för sig själv vara individ, olik alla andra. Det är därför männen vi pratar om i föreställningen känner att dom inte är normmannen. Och det är också det som gör att män känner sig så ensamma, säger Elin Söderquist.
Föreställningen ”Gruppen och herrarna” spelas också på Kägelbanan i Stockholm längre fram i september.