Elise Karlsson och Martina Montelius är två av de kvinnor som medverkade i DN-artikeln med vittnesmål mot kulturprofilen förra hösten.

Kvinnorna som larmade för ett år sedan: Ett chockande och glädjande besked

Uppdaterad
Publicerad

Två års fängelse, så lyder domen mot den så kallade kulturprofilen. Martina Montelius, Elise Karlsson och Gabriella Håkansson är tre av de kvinnor som medverkade i artikeln som publicerades i DN i november förra året. De beskriver att de känner lättnad, men berättar också att de inte alls trodde att artikeln skulle leda till en fällande dom.

Nästan ett år har gått sedan vittnesmålen mot den så kallade kulturprofilen publicerades i en artikel i DN. Artikeln fick stor uppmärksamhet och markerade startskottet för den långdragna krisen i Svenska Akademien. I dag föll domen mot kulturprofilen: två år i fängelse för ett fall av våldtäkt.

Martina Montelius är en av de kvinnor som medverkade i DN:s artikel och har senare valt att gå ut med sitt namn offentligt. Hon trodde inte att en fällande dom så småningom skulle bli en konsekvens av vittnesmålen och säger att det är en stor lättnad.

Kulturprofilen

”Betyder mycket”

– Det är en lättnad varje gång man ser att en anklagelse av det här slaget blir tagen på stort allvar. Det är oerhört svårt att fälla människor för den här typen av brott. Oavsett om någonting skulle komma att ändras i Högsta domstolen så kvarstår fakta att man en gång kommit till den här bedömningen och det betyder mycket i sig, säger hon.

Martina Montelius ser domen som ett hoppfult exempel på hur framtida rättsfall av det här slaget kan komma att te sig.

”Ett litet hörn av upprättelse”

– Att han har kunnat dömas måste bero på att rätten har bedömt vittnesmålen som trovärdigt. Nu kan man kanske försiktigt hoppas att fältet går framåt och att kvinnor ska kunna ses som trovärdiga.

– Jag är ju inte direkt inblandad i rättsfallet, men det känns som att jag och de andra sjutton i artikeln, och oräkneliga andra som har råkat ut för kulturprofilen är med på ett litet hörn i en upprättelse, säger Martina Montelius.

Ett hektiskt år

Elise Karlsson medverkade även hon i DN:s publicering och berättar att det har varit ett hektiskt år.

– Det har varit en väldigt stark upplevelse. Vi är kvinnor som har gjort det här för varandra. Vi som har kunnat, har gått ut med våra namn och därmed möjliggjort för dem som inte har haft den möjligheten att kunna dela med sig av sina berättelser, säger hon.

– Det har varit imponerande att se hur en artikel kan rucka på vår världsbild och på vad vi förväntar oss.

Rörd till tårar

Angående vad de ledamöter i Svenska Akademien som initialt försvarade kulturprofilen bör göra, tycker Elise Karlsson att det finns två tydliga alternativ.

– Det här borde betyda att de som försvarade den här mannen som en gentleman och vän, antingen slutar att försvara honom, eller avgår, säger hon.

Gabriella Håkansson är ytterligare en av de kvinnor som uttalade sig i DN:s artikel. Hon meddelar till Kulturnyheterna via sms att hon är rörd till tårar och mycket lättad över domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet