Kulturprofilen döms till två års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Stockholms tingsrätt domen mot den så kallade Kulturprofilen. Han döms till två års fängelse för våldtäkt. Mannen har under hela rättegången hävdat att han är oskyldig och kommer att överklaga domen.

Klockan 11 på måndagen kom Stockholms tingsrätts dom mot den så kallade Kulturprofilen.

Tingsrätten finner mannen skyldig till en våldtäkt, men frias från misstankar om ytterligare en våldtäkt.

Kulturprofilen

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter 2011.

– Det har varit fråga om noggranna överläggningar och vi har varit överens om domen, säger lagmannen Gudrun Antemar på en pressträff.

Trovärdiga vittnen

Rättegången mot den så kallade Kulturprofilen inleddes i september. Han åtalades för att ha utsatt en kvinna för två våldtäkter, där kvinnan ska ha befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd i en av de två.

Kulturprofilen döms för ett av övergreppen. Bevisningen består främst av vittnen. Sex vittnen har kunnat styrka målsägandes uppgifter.

– Målsägande har lämnat en väldigt trovärdig berättelse som stöds av olika vittnen, oberoende av varandra, som kan bekräfta det målsägande har sagt, säger lagmannen Gudrun Antemar till SVT Nyheter.

I det andra fallet, som Kulturprofilen alltså friades för, har tillförlitligheten av uppgifterna varit mer tveksamma, därför höll inte bevisningen.

Nekar till anklagelser

Kulturprofilen hävdar sin oskuld. Hans försvarsadvokat Björn Hurtig säger att tingsrättens bedömning accepteras, men att det blir ett överklagande av domen. Han har nyss varit i kontakt med sin klient.

– Jag pratade med honom för några minuter sedan och har fått hans direktiv att omedelbart börja jobba med överklagandet, säger Björn Hurtig till TT och fortsätter:

– Han är stark i sin övertygelse om att det här ska kunna ändras i hovrätten, så nu gäller det att jobba för det.

Kulturprofilen sitter häktad sedan en vecka tillbaka och kommer hållas kvar i häktet till dess domen vinner laga kraft.

– Det är jobbigt för honom. Han har under flera månader, vågar jag påstå, nästan mötts av en tsunami av hat och förolämpningar på olika sociala medier. Nu är han dömd och sitter kvar i häkte, så det är klart att han inte mår bra, säger Björn Hurtig till TT.

– Men han är stark i sin övertygelse om att det här ska kunna ändras i hovrätten, så nu gäller det att jobba för det.

”Domen är viktig för hela metoo-rörelsen”

Den utsatta kvinnans målsägarbiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, skriver i ett uttalande att domen innebär en stor lättnad för hennes klient och kallar den för en ”seger för rättvisa”.

”Domen är viktig för många kvinnor och hela metoo-rörelsen och den tystnadskultur som existerar i våldtäkter och sexualbrott”, skriver hon.

Därför namnger SVT Nyheter inte Kulturprofilen

– SVT Nyheter har i samband med rättegången mot Kulturprofilen valt att inte namnge honom. Min bedömning är att det går att berätta om de synnerligen allvarliga anklagelser som riktats mot honom och om den fällande domen utan att publicera hans namn.

Man kan med skäl hävda att Kulturprofilen genom sin påverkan på Svenska Akademien och det inställda Nobelpriset skrivit in sig i historieböckerna. Men Kulturprofilen har inte haft någon tung offentlig eller formell makthavarroll i det svenska samhällslivet.

Därför väljer SVT Nyheter att inte publicera hans namn i samband med våldtäktsrättegången och inte heller efter den fällande domen som ännu inte vunnit laga kraft.

Ansvarig utgivare Charlotta Friborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet