Mats Persson (L) öppnar för en ny lagstiftning mot cancelkultur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Persson (L) öppnar för en ny lagstiftning. Hör mer om vad han anser vara problemet på universiteten i klippet. Foto: SVT/Enno Ladwig

Mats Persson om cancelkultur: ”Kommer vidta åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Gaza har återaktualiserad frågan om lärosätens självständighet och akademikers yttrandefrihet. Nu öppnar utbildningsministern för en ny lagstiftning för att bekämpa cancelkulturen kan bli aktuell, enligt Aftonbladet som var först med att rapportera om händelsen.

Utbildningsministern tillsatte förra året en kartläggning om cancelkultur på svenska högskolor och universitet. Den ska vara klar mellan februari och maj nästa år, men redan nu öppnar Mats Persson (L) för att ny lagstiftning kan behövas.

– Vi ser fram emot att ta del av utredningen och kommer att jobba vidare kring detta. Vår inriktning är mycket tydlig, vi tycker att den här typen av cancelkultur är problematisk och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs för att trycka tillbaka den, säger han och fortsätter:

– Vi ska ha en öppen och fri forskning. Det har varit ett antal incidenter de senaste åren. Konstfackhändelsen är en av dem, men det finns fler där enskilda forskare blir tystade, säger Mats Persson.

Går det att säga något om hur stort problemet är när utredningen inte är klar?

Ett fall av detta är ett fall för mycket.

Upprop för eldupphör

Det var i samband med ett besök på Konstfack förra veckan som Mats Person uttryckte behovet av ett starkare skydd för den akademiska självständigheten. Ministern fick under besöket ta del av ett studentupprop om kriget i Gaza.

Studenterna kräver att skolan tar ställning för ett eldupphör i Hamas-Israel-konflikten. Skolledningen har avvisat kravet. Ett beslut utbildningsministern ställer sig bakom.

– Studenterna använde sin rätt att uttrycka sin åsikt, samtidigt vänder jag mig emot de många upprop i Sverige just nu där man kräver att lärosäten och staten ska ta avstånd från eller avbryta forskningssamarbeten med Israel. Det kommer vi inte att göra, säger Mats Persson.

Han har tidigare välkomnat Chalmers beslut att förbjuda politiska manifestationer. Beslutet väckte stark kritik och drogs snabbt tillbaka.

Infekterad debatt på Konstfack

Konstfack har tidigare haft en infekterad debatt om cancelkultur sedan ett studentkollektiv krävt att skolans utställningslokal, Vita havet, skulle byta namn. Enligt studenterna uppfattades namnet som rasistiskt.

En av lärarna, Sara Kristoffersson, hamnade då i blåsväder när hon hävdade att rummets historia inte har något med förtryck eller rasism att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.