Utopierna är viktiga för att åstadkomma förändring, menar Rutger Bregman. Hans bok Utopia för realister som nu ges ut på svenska tar upp visioner om medborgarlön och förkortad arbetstid – idéer som är långt ifrån nya.
– Vi har redan råd med en kortare arbetsvecka och medborgarlön, det hade vi kunnat införa redan för fyrtio år sedan. Det verkliga hindret är inte ekonomiskt utan ideologiskt, vi måste förnya våra idéer om vad ett arbete är, säger han till Kulturnyheterna.
Meningslösa jobb
Bregman ser två anledningar till att idéerna om mindre arbete inte redan är införda: våra konsumtionsmönster och ökningen av så kallade ”meningslösa jobb”.
– En kille på Facebook sa nyligen: ”De smartaste människorna i min generation sitter och försöker få folk att klicka på nätannonser”, säger Rutger Bregman.
Tankarna vandrar lätt iväg till ett vänsterideologiskt tankesätt när Rutger Bregman presenterar sina resonemang. Men författaren menar att bokens idéer rör sig bortom vänster- och högerskalan. Det handlar om att lita på människor och ge dem medel för att göra något av sina liv, hävdar han.
Lyfter lyckade experiment
I boken berättar han om flera lyckade experiment med medborgarlön och att det finns direkta ekonomiska incitament för ett införande: att det är dyrare att motverka symptom för fattigdom än att faktiskt ta bort fattigdom genom att ge medborgarna pengar utan motprestation.
– Finland har börjat experimentera med medborgarlön, och Kanada, Kenya och Skottland. De har till och med pratat om det på Världsekonomiskt forum i Davos, som jag också blev inbjuden till, säger Rutger Bregman och fortsätter.
– Det är många som vet vad de är emot, men man måste också veta vad man är för. Martin Luther King sa aldrig ”jag har en mardröm”. Han hade en dröm.