För sexbarnspappan Juha Järvinen från södra Österbotten kunde inte medborgarlönen kommit lägligare.
Han hade gått i personlig konkurs och levt med depression en längre tid, innan han valdes som en av försökspersonerna till medborgarlönen.
Det innebär att han får 560 euro, motsvarande 5690 kronor i månaden, oskattat.
– För mig har det varit ett intressant år. Jag njuter av livet och det märks även på barnen att de slipper leva med stress, säger Järvinen.
Visar på människans produktivitet
Olli Kangas är chef för projektet med 2000 deltagare som ska pågå i två år.
– Det är ett sätt att se vad som händer med en människas produktivitet när man får en inkomst och inte behöver oroa sig för morgondagen.
För Juha Järvinen har det inneburit att han blivit mer produktiv. Han har startat ett nytt företag med videoredigering och sysslar med konst vid sidan om. Trots att han har annan inkomst påverkar det inte hans medborgarlön.
– För mig borde man se på det positivt, att det är värt att starta egna projekt och att det lönar sig att göra någonting produktivt av sina egna intressen.
Ett steg åt rätt riktning
Olli Kangas hoppas att projektet hittar simplare lösningar på en komplex ekonomi, där inte all produktivitet representeras i statistiken.
Enligt De Grönas partiordförande Touko Aalto är det helt rätt att medborgarlönen har beprövats.
– Regeringens försök är välkommet och ett steg åt rätt riktning, men det är otillräckligt att bara testa 2000 personer.
Nappar inte i Sverige
Efter första året visar det sig att de flesta är positivt inställda till medborgarlönen, som har fått mycket internationell uppmärksamhet.
– Jag har fått intervjuer från alla kontinenter just nu, förutom Afrika. Men annars verkar alla vilja veta hur det funkar, säger Juha Järvinen.
Olli Kangas säger också att intresset varit litet från svenskt håll.
– Jag vet inte vad det beror på. Kanske är den svenska mentaliteten inte anpassad för medborgarlön, då det inte har funnits något intresse hittills från Sverige.