RAFAH INSTAGRAM, Emanuel Karlsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör medieexperten Emanuel Karlsten svara på tre frågor om aktivism på sociala medier i klippet. Foto: Instagram/SVT/Andreas Idén

Medieexperten om digital aktivism: ”Hyvlar ner tröskeln för att aktivera sig”

Uppdaterad
Publicerad

”All eyes on Rafah” – så står det i den bild som har fått massiv spridning på sociala medier, efter Israels attack mot ett flyktingläger i Rafah.

– Det får stor symbolisk betydelse, säger Emanuel Karlsten, ordförande för medieakademin.

I mitten av ett enormt flyktingläger stavar vita tält orden ”All eyes on Rafah”. Det är den bild som har delats av över 50 miljoner instagramanvändare efter Israels attack mot ett flyktingläger i Rafah där 45 människor uppges har dött. Syftet med bilden är att rikta uppmärksamhet mot det som sker i Rafah.

Mycket tyder på att bilden är AI-generad, vilket enligt NBC gör den till den första virala AI-bilden.

Krig mellan Israel och Hamas

Uttrycket spåras tillbaka till när WHO:s representant i Västbanken och Gaza, Rik Peeperkorn, i februari sa ”All eyes on Rafah”. Det här i samband med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade beordrat evakuering av Rafah i syfte att införa en markinvasion.

Emanuel Karlsten är journalist och ordförande i Medieakademin och menar att bilder, likt den AI-genererade bilden från Rafah, blir viktiga symboler för den politiska aktivismen i sociala medier.

– Sociala medier har blivit ett effektivt sätt för massorna att organisera sig och skapa folkrörelser. Och då är det den här typen av bilder och objekt som kan få stor symbolisk betydelse, som signal att skicka till makthavare, säger han.

Sociala medie-kampanjer

Enligt Emanuel Karlsten bidrar digitala protester som bara är några knapptryck bort till att aktivismen blir mer lättillgänglig.

– Det hyvlar ner trösklarna för att ta ett första steg och aktivera sig. Det är viktigt,för att alla demokratier bygger på att invånarna aktiverar sig och tycker något. Det blir då svårt för folkvalda politiker att blunda för vad folket tycker, säger han och fortsätter:

– Det blir ett momentum att det är många som delar samma bild, man ser ett räkneverk över hur många som också varit med.

Medieaktivism

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
#MeToo började med en tweet och blev en världsomspännande rörelse. Hör om tre folkrörelser som börjat på sociala medier i klippet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet