Lars Nord, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Mittuniversitetet och Maria Norbäck, docent vid Handelshögskolan i Göteborg Foto: Åke Johansson, Göterborgs Universitet

Medieforskaren: ”Politiker ska inte lägga sig i enskilt medieinnehåll”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas begäran att kalla in SVT-chefer till kulturutskottet för att diskutera frågan om opartiskhet hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Det säger medieforskarna Lars Nord och Maria Norbäck.

– Politiker bör absolut inte lägga sig i enskilt innehåll i medierna. Om man tycker att ett visst program strider mot opartiskheten så kan man anmäla det till Granskningsnämnden, säger Norbäck.

Under torsdagen röstades SD:s förslag om att kalla in chefer för public service-bolagen till kulturutskottet ned. Partiet ville att cheferna skulle svara på kritik om bristande opartiskhet i SVT:s program Morgonstudion samt SR:s P3 med Rebecca och Fiona.

Exakt vad SD är kritiska till i radioprogrammets innehåll vill partiet inte gå in på. Kritiken mot Morgonstudion handlar bland annat om ett inslag där ungdomsrån diskuteras med ”ett mycket ensidigt perspektiv”, enligt SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson.

Bland de som reagerat på utspelet är Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Morgonstudion, Mats Svegfors (M), Lawen Redar (S), samt kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L), som ser utspelet som ett försök till politisk styrning.

”Som att kalla upp dem till rektorn”

Maria Norbäck, docent vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och forskare inom medier och public service, menar att utspelet är ämnat att skapa misstro mot, eller spela på att det finns ett folkligt missnöje med, public service.

Hon säger att SD länge har varit kritiskt mot public service-bolagen då partiet anser att de är partiska.

– Det är anmärkningsvärt att de gör det här väldigt konstiga utspelet. Det är lite som att rektorn kallar upp olydiga barn till sitt kontor, säger Maria Norbäck.

Även Lars Nord, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Mittuniversitetet, är kritisk till SD:s agerande.

– Det är en obehaglig formulering. Man ska inte “kalla” fria medieföreträdare till den första statsmakten för att förklara varför ett enskilt program ser ut som det gör. Det blir en terminologi som inte hör en demokratisk rättsstat till, säger Nord.

Politiker bör inte lägga sig i

Maria Norbäck är inte förvånad över att andra politiker har reagerat negativt på utspelet.

– Det traditionella, demokratiska sättet för politiska partier att förhålla sig till medier är att hålla vattentäta skott – alltså att det ska finnas armlängds avstånd. Politiker bör absolut inte lägga sig i enskilt innehåll i medierna, oavsett om det är public service eller andra medier, säger Norbäck och tillägger:

– Det är nästan lite diktatorfasoner.

SD vinner på detta

Trots att SD:s utspel är oortodoxt så har partiet mycket att vinna på det, menar Lars Nord.

– Skälet till att man gör så här är för att public service-frågan har blivit politiserad den senaste tiden och SD, KD och M har skärpt tonen mot bolagen och kritiserat dem för att vara partiska. Det innebär att dessa partier, och kanske framförallt SD, kan dra fördel av att ge uppmärksamhet till en sådan här fråga. För att i dag finns det fler som håller med dem.

Lars Nord tror att vi kommer att få se fler liknande utspel i framtiden.

– Tidigare har den stora majoriteten och konsensus kring public service präglat mycket av utredningar och förslag. I dag är det mycket som tyder på att den tiden är förbi och att vi får mer konflikt kring den här frågan. Jag ser faktiskt ingen annan utveckling just nu, säger han.

Public service

Innebörden i begreppet radio och tv i allmänhetens tjänst (public service på engelska) är bland annat att verksamheten i så stor utsträckning som möjligt bör bedrivas utan statlig påverkan.

Samtidigt har riksdag och regering, som företrädare för allmänheten, ett ansvar för att vissa grundläggande riktlinjer följs, exempelvis vad gäller mångsidighet, kvalitet, tillgänglighet och hänsyn till minoritetsintressen.

Granskningsnämnden

Inom Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) finns även Granskningsnämnden för radio och tv som ett självständigt beslutande organ.

Nämnden prövar om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna.

Granskning sker antingen genom att du som tittare och lyssnare anmäler ett program eller på initiativ av myndigheten.

Källa: Förvaltningsstiftelsen och MPRT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.