Medieombudsmannen: HBO hamnar i en problematisk situation

Uppdaterad
Publicerad

Två brottsoffer riktar hård kritik mot HBO:s dokumentär ”Knutby – i blind tro”. Men HBO Nordic är inte anslutna till det medieetiska systemet i Sverige, vilket innebär att privatpersoner som far illa av deras publiceringar inte kan anmäla dem till Granskningsnämnden.

– Det är ett problem om människor känner att de inte har någonstans att vända sig, säger Caspar Opitz, Allmänhetens medieombudsman.

I tv-serien spelas integritetskränkande uppgifter, som 112-samtal och vittnesmål från rättegångar, upp från personer som inte vill medverka.

Men i och med att HBO Nordic valt att inte vara med i det svenska medieetiska systemet så har brottsoffren svårt att få sin sak prövad.

– Om människor som känner sig utsatta och kränkta saknar någonstans att vända sig för att få upprättelse så blir det ett legitimitetsproblem. Både för de här aktörerna och för oss, säger Caspar Opitz.

I dagsläget finns ingen annan väg för den enskilde än att driva frågan juridiskt.

– Men det är krångligt, svårt och dyrt, säger Caspar Opitz.

Spår fler fall

Om mediebolag som HBO och Netflix fortsätter producera journalistik utan att ansluta sig till det medieetiska systemet lär problemet växa i framtiden, tror Caspar Opitz.

– Rent medieetiskt är det något helt annat att göra en fiktiv tv-serie jämfört med att berätta om människor och verkligheten. Men nu börjar de här aktörerna göra journalistik med full kraft. Då kan man hamna i problematiska situationer.

Kan bjuda in HBO

Medieombudsmannen brukar ibland söka upp och bjuda in aktörer till det medieetiska systemet. Än så länge finns ingen kontakt med HBO eller Netflix.

– Det kan det absolut bli. Men de måste säga att de är intresserade, vill ta ansvar och vill att enskilda människor ska kunna få upprättelse.

– Vi är ingen myndighet och dömer inte någon utan prövar om enskilda har utsatts och försöker ge dem upprättelse. Det tycker man att alla borde kunna ställa upp på.

Riskerar till exempel HBO:s hållning att skada förtroendet för andra medier?

– Jag tror snarare tvärtom. Trovärdigheten stärks för de medier som väljer att vara med i det medieetiska systemet i Sverige. De visar att de vill ta ansvar, inte vill kränka och inte förstöra livet för människor som det ibland handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.