Kulturnyheternas har tidigare rapporterat om element av fascism, homofobi och ett vurmande för det ”vita folket” i tidskriften Nya tider. En tidning som själv hävdar att det journalistiska innehållet håller en ”neutral” ton. När vi frågar tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Vávra Suk, om hur han ser på förintelsen – folkmordet på mellan fem och sex miljoner judar under Andra världskriget, svarar han undvikande.
Har Förintelsen ägt rum?
– Hur vet du det? Det är ju så här att har man… Vi är inget politiskt parti. Det är ingenting som vi tar upp. Jag förstår inte varför ni hela tiden ska gå in på nazism och de här frågorna. Nya tider tar upp dagsaktuella frågor som till exempel att skolor tvingas stänga därför att man inte kan garantera elevernas säkerhet. Det är därför läsarna vill läsa Nya tider. Om ni ska prata om saker som hände för 70 år sedan, då får ni inte så många läsare och lyssnare.
Men det var inte frågan jag ställde. Har Förintelsen ägt rum?
– Alltså det här med att tro saker.
”Det bästa är fri debatt”
Varför vill du inte svara på den frågan?
– Det är ingen religion. Jag kommer själv från Tjeckoslovakien. Jag vet historien om hur det avrättades. Hur det var förföljelser. Det skedde absolut en utrensning av olika typer av etniska grupper. Av politiska åsikter, och det är fruktansvärt. Det tror jag alla människor som är sunda i världen fördömer. Och det är något vi arbetar emot. Och jag tror att det bästa är fri debatt, för att slippa konflikter i ett samhälle.
Men du svarar fortfarande inte på min fråga.
– Ställ den igen då.
Har Förintelsen ägt rum?
– Du menar Förintelsen på judar under andra världskriget?
Ja.
– Det var väldigt många som mördades och det är fruktansvärt.
Vill separera folk
Så Förintelsen har ägt rum?
– Det var väldigt många som mördades. Jag vet många från Tjeckoslovakien som mördades, både judar och andra. Och det var absolut fruktansvärt och något som vi borde se till aldrig händer igen. Men Nya tider är en tidning som tar upp dagsaktuella frågor.
Mot bakgrund av att ni kallas högerextrema och din politiska bakgrund och att du är chefredaktör och ansvarig utgivare så är det intressant att ställa den här typen av frågor.
– Javisst. Och du har tidigare frågat mig om mångkulturella samhällen och vad etnopluralism är. Det är faktiskt ett sätt att förebygga det du kallar för förintelsen då. Man är ute efter att utplåna en folkgrupp eller delar av en folkgrupp. För genom att folk har en egen stat så slipper man mycket av konflikterna, problemen och friktionerna. Det är ett utmärkt sätt att skapa en fredlig värld, enligt mottot att leva och låta leva. Att man låter alla utvecklas som de vill. Men när du frågar mig om mordet på judar och zigenare...
Nej, Förintelsen frågade jag om. Men du vill inte riktigt ta det ordet i din mun? Du sa det ”du” kallar Förintelsen, det vill säga jag. Men du vill inte kalla det Förintelsen?
– Det omfattar bara en folkgrupp. Jag tror att det är viktigt att lyfta fram att det var många olika folkgrupper som förföljdes och mördades.
Arv från 40-talet
Elisabeth Åsbrink är ordförande i svenska PEN och författare till Augustprisnominerade ”1947”, en fackbok om fascisterna efter Andra världskriget. Hon ser resultatet av Kulturnyheternas genomgång av 200 artiklar i Nya tider, och intervjun med Vávra Suk, som ett led i en tanketradition skapad av den svenska fascistledaren Per Engdahl efter Andra världskrigets slut.
– Ideologin som genomströmmar Nya tider är en direkt följd av det nätverk Per Engdahl skapade 1945. Så fort kriget var slut tog han kontakt med nazistiska och fascistiska organisationer över hela Europa och skapade ett underjordiskt nätverk, säger hon.
– Deras ideal var ett vitt Europa utan främmande ”raselement” och utan demokrati. De förnekade förintelsen för att behålla sina idéer och tvätta sin ideologin ren från folkmordet.
Att Vávra Suk undviker att säga ”Förintelsen” i intervjun med Kulturnyheterna varslar om att chefredaktörens ideologi är just del av det traditionsled som vill ”tvätta” den fascistiska ideologin ren efter Andra världskriget.
– Per Engdahl förnekade förintelsen ända till sin död, säger Elisabeth Åsbrink.
Missa inte: Hotet mot det vita folket, homomaffia och ett Sverige i krig – det här är Nya tider