• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per Wirtén, Annina Rabe och Dan Josefsson är några av de som tar del av uppropet. Foto: TT

Larm: frilansars arvoden på socialbidragsnivåer

Publicerad

20 frilansjournalister i gemensam protest mot branschens villkor. Flera arbetar nu på arvoden som ligger under socialbidragsnivå, enligt en ny undersökning.

”Frilansarvodena har sjunkit så pass mycket att en stor del av den kvalitativa frilansjournalistiken är utrotningshotad och dess utövare med den”. Så skriver 20 frilansjournalister, däribland namn som Dan Josefsson, Per Wirtén och Annina Rabe, i ett gemensamt upprop i Expressen.

Uppropet kommer i samband med en ny Sifo-undersökning från Journalistförbundet som visar att fyra av tio frilansar i förbundet nu har extrajobb på sidan för att klara sin försörjning.

Löner på existensminimum

Genomsnittslönen för en frilansande journalist ligger på 15 000 kronor efter skatt, enligt undersökningen. Men flera medlemmar hamnar under socialbidragsnivå (3 880 kronor + hyra), när de redovisar vad de får kvar efter skatt och avgifter. 29 % har under 10.000, och 12 % under 5000 kronor.

Enligt uppropet byter allt fler journalister yrken, medan många överväger det på grund av ökad stress och tuffare villkor. Samtidigt påverkar pressen på att leverera snabbt kvalitén, enligt majoriteten av de tillfrågade.

”Att den noggranna, etiska och ansvarstagande frilansjournalistiken skulle vara avskuren från vanlig ekonomisk logik är svårt att hävda. Vi vill att medieägare, ekonomichefer och publicister som har makten över frilansbudgetarna tar sitt ansvar”, skriver frilansarna i sin avslutning.

Undersökningen är baserad på en Sifo-undersökning beställd av Journalistförbundet. 622 av 1 832 registrerade frilansmedlemmar svarade på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.