Kulturtidskrifter i ständig kris – behövs dubbelt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Kulturtidskriftsbranschen är i ständig kris. Det statliga stödet är på ungefär samma nivå i dag som 1986. Då var det 17,5 miljoner kronor, nu är det 19.

– Det säger sig självt att det är mycket mindre pengar idag, säger Siri Reuterstrand, ordförande för föreningen Sveriges kulturtidskrifter, till Kulturnyheterna.

Hon menar att statens anslag till kulturtidskrifterna urholkats och skulle behöva dubblas för att hamna på samma nivå om man räknar med inflationen.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

– Minst 35 miljoner är vad som behövs, säger hon.

Det finns över 500 kulturtidskrifter i landet men bara ett 80-tal av dem fick pengar från Statens Kulturråd i år. Dubbelt så många sökte.

Pengarna räcker inte

Många söker inte för att de inte tror att det är värt besväret. När det totala anslaget från staten inte räknas upp räcker pengarna till allt färre tidskrifter. Många måste helt enkelt väljas bort.

– En del av de tidskrifterna skulle man kunna karakterisera som väldigt smala, som riktar sig till en väldigt specifik grupp, men kanske just därför är ännu viktigare. Det är en demokratifråga, säger Patricia Lorenzoni, redaktör för tidskriften Ord & Bild.

Förra året instiftade Västra Götalands region en fond för att stimulera essäskrivande och skriftlig reflektion som ska bidra till att fördjupa det offentliga samtalet.

Fonden ger max 50.000 kronor per projekt – pengar som går direkt till skribenter verksamma i regionen – och räcker till 10-20 projekt om året.

Vill att staten tar ansvar

Men det krävs mycket mer än så för att lyfta branschen från sitt kroniska krisläge, menar Siri Reuterstrand. Hon tycker att staten måste ta ansvar.

– Det ska till pengar om vi ska kunna hålla ut, säger Reuterstrand.

Hon hade – efter förra årets bråk om kulturtidskriftstödet när det hotades att kapas med 75 procent – hoppats att branschen skulle bli en viktig del i landets mediepolitik.

– Om vi ska få bra texter, och få den här fördjupningen som vi vill ha, då måste vi kunna betala för den.

Ministern lovar inget

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) tycker som de flesta andra att kulturtidskrifterna är viktiga och beklagar att stödet inte räknats upp.

– Det återstår ett antal budgeter, så vi lär få återkomma, säger ministern som dock inte vill lova någonting konkret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet