Foto: TT

Nu får kulturtidskrifterna sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte långt ifrån att 15 miljoner, det vill säga 75 procent, av produktionsstödet till kulturtidskrifter slopades i samband med att Alliansens budget antogs i kulturutskottet. Efter massiv kritik flyttades nedskärningen till en annan post. De olika vändorna gjorde att beskedet om vilka tidskrifter som får stöd sköts upp till efter årsskiftet.

I år ansökte 114 tidningar om stöd och 80 av dem valdes sedan ut att dela på de sammanlagt 19 miljonerna. Av dem får nio stycken stöd för första gången, däribland danstidskriften Swing. Samtidigt har vissa blivit av med sitt stöd.

– Tidskrifterna utgör på många sätt navet i kulturnätet och inspirerar andra medier i frågor om konst och kultur. I ljuset av den senaste tidens hot mot yttrandefriheten känns stödet till kulturtidskrifterna oerhört angeläget, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Så går urvalet till

Jan Kärrö är handläggare på Kulturrådet och berättar hur processen med att välja ut tidskrifter går till.

– Det är en referensgrupp som tittar på alla som ansöker. De ger sedan förslag för hur de 19 miljonerna ska fördelas och det formella beslutet fattas i slutänden av vår generaldirektör.

– Vi tittar på tidskrifternas senaste nummer och vilken kvalitet de håller. Då tittar vi på en mängd olika saker som hur hantverksmässig tidningen är, hur jobbar man till exempel med bilder och översättningar. Men framför allt om de innehåller fördjupning och analys snarare än att vara ytliga, säger Jan Kärrö.

Han förklarar att mångfald ur olika aspekter är något de särskilt vill lyfta fram. Både genom att produktionsstödet ges ut till kulturtidskrifter med olika typer av bevakningsområden, men också att tidskrifterna innehåller en mångfald av röster.

– Vi tittar på att det ges utrymme för en unik röst eller personer som inte annars ger utrymme att utrycka sig, säger han.

Fördel för mindre populära tidningar

För tidningar som tidigare fått produktionsstöd kan ett beslut om att de inte längre får det slå hårt. Redaktionen på musiktidningen Sonic Magazine ställer sig frågande till varför de inte längre får stöd. På Twitter undrar de ifall bedömningen sett annorlunda ut om de gjort ett sämre resultat ekonomiskt.

Är tidningarnas vinst något ni väger in i bedömningen?

– Det är det. Vi tittar på behovet. Jag vill inte säga något om det specifika fallet kring Sonic men det handlar om ett begränsat antal pengar och vi måste göra hårda prioriteringar, säger Jan Kärrö.

Hur resonerar ni när drar tillbaka ett stöd som kanske är livsviktigt för tidskriften?

– Det är klart att vi diskuterar kring det. Vi är fullt medvetna om hur förutsättningarna ser ut för tidskrifterna och det handlar om tuffa beslut. Men Kulturrådet och det statliga stödet kan inte täcka upp hela behovet som finns, på det sättet kan inte vi ta ansvar.

Här är listan äver alla som fått produktionsstöd 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet